Skip to main content

Avukat Desteği

Haklarınızı kullanırken kimi zaman hukuki desteğe ihtiyaç duyabilirsiniz. Polise ve savcılığa başvurduğunuzda barodan ücretsiz olarak avukat atanması için talepte bulunabilirsiniz. Adliyeye gittiğinizde adli destek ve mağdur hizmetleri müdürlüğü ile görüşme talebinde bulunabilirsiniz. Bazı adliyelerde baroların adli yardım bürosu temsilcilikleri de bulunmaktadır.

Sığınak Talep Ederken

Şiddete maruz kaldığınızda kolluğa giderek (polis ya da jandarma) sığınak talebinde bulunabilirsiniz. Evden güvenle çıkabilecek durumda değilseniz 112’yi arayarak ya da KADES uygulaması üzerinden bulunduğunuz noktaya polis ya da jandarma çağırıp sığınak talep edebilirsiniz.

Polis sizden herhangi bir somut delil istemeksizin sizi güvenli bir yere götürmekle yükümlüdür. Polis sizden delil isterse 6284 sayılı Kanun’u dayanak göstererek delil göstermeden gidebileceğinizi söyleyip ısrarcı olabilirsiniz.

Size en yakın kolluk birimine gittiğinizde Aile İçi Şiddet ve Kadına Yönelik Şiddet Bürosu’na gitmeniz gerektiğini söyleyebilir. Can güvenliğinizden endişe duyduğunuz durumlarda kolluk birinin büroya gitmek için size eşlik etmesini isteyebilirsiniz. Reddedilmeniz halinde 112’yi arayarak şikayet edebilir ve eşlik talep edebilirsiniz.

Sığınak talep ettiğinizde; kolluk kuvveti görevlisi geç saatte sığınağa giremeyeceğinizi söyleyebilir. Böyle bir durumda günün her saatinde sığınağa gitmeye hakkınız olduğunu söyleyebilir, görevlilerin hizmet vermeyi reddetmesi halinde bulunduğunuz şehirdeki ŞÖNİM’i,183’ü ya da 112’yi arayıp maruz kaldığınız ihlali ve ihtiyaç duyduğunuz desteği paylaşıp çözüm bulmalarını isteyebilirsiniz.

Kolluk görevlisi sığınağa çocuklarınızla gidemeyeceğinizi söyleyebilir. ŞÖNİM’e bağlı sığınaklar ve belediye sığınaklarına 12 yaşından küçük oğlan ve her yaştan kız çocuklarınızla birlikte gidebilirsiniz.

12 yaşından büyük oğlan çocuğunuz varsa acil durumda çocuğunuz siz sığınakta kaldığı sürece devlet koruması altına alınabilir. Eğer çocuğunuzla birlikte kalmak isterseniz yönetmelikte yer alan 12 yaşından büyük oğlan çocuğu olan kadınlar için geçerli olan kira desteğini talep edebilirsiniz.

Darp Raporu

Yakın zamanda darp yaşadığınız halde darp raporu için kolluk yönlendirme yapmayabilir.

Maruz kaldığınız darpla ilgili vücudunuzda izler ya da belirtiler varsa kolluk görevlisinden hastaneye gitmeniz ve darp raporu almanız için size eşlik etmesini isteyebilirsiniz. Eğer 18 yaşından büyükseniz darp raporu almanıza rağmen şikayetçi olmak zorunda değilsiniz. Öte yandan TCK’ya göre hekiminiz suçu bildirme yükümlülüğü nedeniyle ihbarda bulunması gerektiğini söyleyebilir. Şikayeti daha sonra yapacağınızı belirterek hekiminize durumu anlatabilir ve şikayetçi olmasanız bile raporu alabilirsiniz. Her hâlükârda bedeninizdeki izlerle ilgili doktor raporunuzun olması önemli. Şiddete maruz kaldığınızı ispatlamak için ileride bu rapora ihtiyaç duyabilirsiniz. Eğer bedeninizde izler yoksa fakat şiddet nedeniyle muayene sırasında baş ağrınız varsa, bunu da belirterek rapora geçirilmesini sağlayabilirsiniz.

Eşyaları Alma

Şiddetten kaçmak için evden ayrılmanızın ardından geride bıraktığınız eşyaları almaya ihtiyaç duyabilir, ancak güvende hissetmediğiniz içinde eve gidemiyor olabilirsiniz.

Böyle bir durumda 6284 sayılı Kanun kapsamında polisten size eşlik etmesini talep edebilirsiniz. Bunun için aile mahkemesine dilekçe verebilirsiniz. Bu dilekçede hangi eşyalarınızı neden almaya ihtiyaç duyduğunuzu ayrıntılı şekilde açıklamanız gerekir.

Evden uzaklaştırdığınız fail eve gelip eşyalarını almak isterse ya da bu yönde polisten bir talep gelirse mutlaka mahkeme kararı görmek istediğinizi söyleyebilirsiniz. Karar yoksa eve girmesine müsaade etmek zorunda değilsiniz. 

Uzaklaştırma kararları ve yaklaşmama tedbiri

Şiddet uygulayanın size fiziksel ya da iletişim araçlarıyla ulaşmasını engellemek için kolluk ya da aile mahkemesinden 6284 sayılı Kanun kapsamında yaklaşmama tedbiri talep edebilirsiniz.

Şiddet uygulayanın çocuklarınızla da iletişiminin kesilmesini isterseniz mutlaka çocukların da yaklaşmama tedbirine eklenmesini talep etmelisiniz.

Faille aynı anda karakoldayken uzaklaştırma kararı ya da yaklaşmama tedbiri verildiyse, o esnada şiddet uygulayan kişiye tebliğ edilmesini isteyebilirsiniz. Aksi takdirde kararın faile tebliğ edilmesini beklemek zorunda kalabilirsiniz.

Karakolda 6284 sayılı Kanun kapsamında verilen kararların size bir kopyasını vermelerini isteyip bu sayede süresi ve kararın tam olarak neleri kapsadığını takip edebilirsiniz.

Talep ettiğiniz kararda failin uzaklaştırılmasını istediğiniz yerleri açıklıkla belirtmeniz önemlidir. Sadece evden değil, iş yerinizden, okulunuzdan, sıklıkla bulunduğunuz diğer yerlerden uzaklaştırılmasını talep edebilirsiniz.

Kararı aldıktan sonra kararın kopyasını mutlaka yanınızda bulundurun. Fail ile ilgili yeni bir ihlal bildirimi yapmak istediğiniz durumda karardaki bilgilere ihtiyacınız olacaktır.

İhlallerin Bildirilmesi

İhlalleri olayın meydana geldiği karakola bildirebilir veya doğrudan kararı veren aile mahkemesine bir dilekçe ile başvurabilirsiniz. Uzaklaştırma kararının ihlal edildiğinin deliller ile kanıtlanması gerekir. Bunu yapabilmek için aşağıdaki yöntemleri kullanabilirsiniz:

İhlal anında polisi arayabilirsiniz. 112’yi aramanız durumunda aramanın yapıldığı gün ve saat kaydı olacağı gibi aramada geçen iletişim de kayda alındığından ilgili makamlar tarafından talep edilerek ihlale delil olarak kullanılabilir. Ayrıca kararın ihlal edildiği müşterek hanede ya da bulunduğunuz yerde kanıtlar varsa ihbarınız üzerine polis mutlaka olay yerine gelerek tutanak tutmalı. Tutanak tutulmadan polisin ayrılmasına izin vermeyin.

Sosyal medya ve iletişim araçları gibi yollarla ihlal söz konusuysa bunu gösteren ekran görüntülerini karakolda göstererek tutanak altına alınmasını sağlayabilir, doğrudan aile mahkemesine başvuracaksınız ekran görüntülerine ait bilgisayar çıktılarını dilekçenize ekleyebilirsiniz.

Eğer imkanınız olursa failin kapınıza geldiğini gösteren ve tarihin görülebilir olduğu bir fotoğraf, video vs kullanabilirsiniz.

Delil olabilecek tüm belgelerin asıl ve kopyalarını saklamanız önemlidir. Aldığınız çıktılarda tarih, saat gibi bilgilerin yer alması da delil niteliği taşıması açısından önemlidir.

Yeni meydana gelen her olay için polise başvurduğunuzda tutanak tutmalarını, ifade ya da ek ifade almalarını isteyebilirsiniz. Her yeni durum, varsa devam eden hukuki süreciniz için davanızı etkileyecek bir unsur olabilir.

Gizlilik Kararı

6284 sayılı Kanun kapsamında verilen bir gizlilik kararı resmi işlemleriniz için bir engel oluşturmaz ancak resmi kurumlarda işlem yapmak istediğinizde adresinizin görünmemesi nedeniyle işlem yapılmaması sorunu yaşayabilirsiniz. Bu ihtimale karşı kararın bir kopyasını yanınızda bulundurup kararı gösterebilir ya da bulunduğunuz şehirdeki ŞÖNİM ile iletişime geçebilirsiniz.

Gizlilik kararınızda bir sorun olduğunu söyleyip çözmek için anlık olarak gizlilik kararını kaldırtmak ve tekrar başvurmak gerektiği size söylenirse bu yanlış bir bilgidir. Karar kaldırılmadan önce mutlaka bu sorunu çözmekle yükümlü olan ŞÖNİM ile görüşmelisiniz.

İş Yeri Değişikliği

6284 sayılı Kanun kapsamında iş yeri değişimi ve çocuğunuzun okul değişimi talebinde bulunma hakkınız var.

Bulunduğunuz şehir sizin için güvenli değilse ve çalıştığınız kurumun başka şehirlerde örneğin şubeleri varsa, aile mahkemesine bu durumu açıklayan bir dilekçe verip, Anayasa Mahkemesi’nin emsal kararını ekleyerek iş yeri değişikliği talep edebilirsiniz. Bu maddeden yararlanmak için avukat desteği ile başvurmanız kararı almanızı kolaylaştırabilir. Daha sonra aile mahkemesinin verdiği kararı işyerinin bağlı olduğu idari birime gösterip tayin talebinde bulunabilirsiniz.

Çocuklarla İlgili Durumlar

Eğer çocuklarınız da şiddete maruz kaldıysa onların da muayene edilmesini isteyebilirsiniz.

  • Çocukların dinlenmesi gereken durumlarda emniyet müdürlüklerine bağlı çocuk şube müdürlüklerinde ya da adliyelerde bulunan Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürlüklerinde çocuklarla çalışan uzmanlarla görüşmesini talep edebilirsiniz.
  • Çocuğunuz cinsel istismara maruz kaldıysa, ifadesinin alınması için Çocuk İzlem Merkezleri’ne (ÇİM) yönlendirilmelidir. Çocuğunuz ÇİM’e yönlendirilmezse, adliyelerde bulunan Adli Görüşme Odasında dinlenmesini talep edebilirsiniz.
  • Çocuğunuz için uzaklaştırma kararı alınamadıysa ve çocuğunuz için babasıyla görüş kararı verilmişse çocuğunuzu çocuk teslim merkezleri üzerinden babasına teslim edebilirsiniz. İçinde bulunduğunuz durumu, çocuk teslim merkezlerinde görevli uzmanlarla paylaşabilirsiniz. Eğer çocuğunuzun babayla görüşmesi yüksek risk taşıyorsa 6284 Saylı Kanun uyarınca kişisel ilişkinin kaldırılmasını ya da sınırlandırılmasını isteyebilir, sınırlanan kişisel ilişkinin kamuya açık bir yerde, gündüz vakitlerinde, uzman/rekakatçi eşliğinde yapılmasını talep edebilirsiniz.
  • Çocukların şiddete maruz kaldığı durumlarda savcılığa başvurmanız gerekir. Adli sisteme giren tüm çocuklara Ceza Mahkemesi Kanunu kapsamında avukat ataması yapılması zorunludur. Suça maruz kalan çocukların dinlenmesi sırasında yanında bir uzman bulunması gerekmektedir.
  • Evlilik birliği içinde velayet yükümlülüğü ortaktır. Boşanma davası sırasında hakim çocuğun velayeti ile ilgili gerekli düzenlemeleri yapabilir. Çocuğunuzun babası tarafından zarara uğradığını düşünüyorsanız kişisel ilişkinin kaldırılmasını, sınırlandırılmasını ve velayetin tedbiren size verilmesini talep edebilirsiniz.
  • Yeni taşındığınız bir yer varsa, çocukların okul ve sağlık kayıtları gibi bir çok konuda uzaklaştırma aldığınız tedbiren/geçici velayeti de istemeniz, sizin ve çocuklarınızın daha sonra oluşabilecek hak kayıplarını önleyecektir.
  • Resmi nikahlı değilken çocuk sahibi olduysanız velayet anne olarak sizin hakkınızdır. Çocuğunuzun kimliğinde babası olarak ismi görünse dahi yasal yükümlülük anne olarak yalnızca size aittir. Çocuğunuzu sizden almak ya da göstermek ile ilgili bir tehdide maruz kalıyorsanız şikayetçi olabilirsiniz.

Pratik Bilgiler

Avukat Desteği

Haklarınızı kullanırken kimi zaman hukuki desteğe ihtiyaç duyabilirsiniz. Polise ve savcılığa başvurduğunuzda barodan ücretsiz olarak avukat atanması için talepte bulunabilirsiniz. Adliyeye gittiğinizde adli destek ve mağdur hizmetleri müdürlüğü ile görüşme talebinde bulunabilirsiniz. Bazı adliyelerde baroların adli yardım bürosu temsilcilikleri de bulunmaktadır.

Sığınak Talep Ederken

Şiddete maruz kaldığınızda kolluğa giderek (polis ya da jandarma) sığınak talebinde bulunabilirsiniz. Evden güvenle çıkabilecek durumda değilseniz 112’yi arayarak ya da KADES uygulaması üzerinden bulunduğunuz noktaya polis ya da jandarma çağırıp sığınak talep edebilirsiniz.

Polis sizden herhangi bir somut delil istemeksizin sizi güvenli bir yere götürmekle yükümlüdür. Polis sizden delil isterse 6284 sayılı Kanun’u dayanak göstererek delil göstermeden gidebileceğinizi söyleyip ısrarcı olabilirsiniz.

Size en yakın kolluk birimine gittiğinizde Aile İçi Şiddet ve Kadına Yönelik Şiddet Bürosu’na gitmeniz gerektiğini söyleyebilir. Can güvenliğinizden endişe duyduğunuz durumlarda kolluk birinin büroya gitmek için size eşlik etmesini isteyebilirsiniz. Reddedilmeniz halinde 112’yi arayarak şikayet edebilir ve eşlik talep edebilirsiniz.

Sığınak talep ettiğinizde; kolluk kuvveti görevlisi geç saatte sığınağa giremeyeceğinizi söyleyebilir. Böyle bir durumda günün her saatinde sığınağa gitmeye hakkınız olduğunu söyleyebilir, görevlilerin hizmet vermeyi reddetmesi halinde bulunduğunuz şehirdeki ŞÖNİM’i,183’ü ya da 112’yi arayıp maruz kaldığınız ihlali ve ihtiyaç duyduğunuz desteği paylaşıp çözüm bulmalarını isteyebilirsiniz.

Kolluk görevlisi sığınağa çocuklarınızla gidemeyeceğinizi söyleyebilir.ŞÖNİM’e bağlı sığınaklar ve belediye sığınaklarına 12 yaşından küçük oğlan ve her yaştan kız çocuklarınızla birlikte gidebilirsiniz. 12 yaşından büyük oğlan çocuğunuz varsa acil durumda çocuğunuz siz sığınakta kaldığı sürece devlet koruması altına alınabilir.

Darp Raporu

Yakın zamanda darp yaşadığınız halde darp raporu için kolluk yönlendirme yapmayabilir.

Maruz kaldığınız darpla ilgili vücudunuzda izler ya da belirtiler varsa kolluk görevlisinden hastaneye gitmeniz ve darp raporu almanız için size eşlik etmesini isteyebilirsiniz. Eğer 18 yaşından büyükseniz darp raporu almanıza rağmen şikayetçi olmak zorunda değilsiniz. Öte yandan TCK’ya göre hekiminiz suçu bildirme yükümlülüğü nedeniyle ihbarda bulunması gerektiğini söyleyebilir. Şikayeti daha sonra yapacağınızı belirterek hekiminize durumu anlatabilir ve şikayetçi olmasanız bile raporu alabilirsiniz. Her hâlükârda bedeninizdeki izlerle ilgili doktor raporunuzun olması önemli. Şiddete maruz kaldığınızı ispatlamak için ileride bu rapora ihtiyaç duyabilirsiniz. Eğer bedeninizde izler yoksa fakat şiddet nedeniyle muayene sırasında baş ağrınız varsa, bunu da belirterek rapora geçirilmesini sağlayabilirsiniz.

Eşyaları Alma

Şiddetten kaçmak için evden ayrılmanızın ardından geride bıraktığınız eşyaları almaya ihtiyaç duyabilir, ancak güvende hissetmediğiniz içinde eve gidemiyor olabilirsiniz.

Böyle bir durumda 6284 sayılı Kanun kapsamında polisten size eşlik etmesini talep edebilirsiniz. Bunun için aile mahkemesine dilekçe verebilirsiniz. Bu dilekçede hangi eşyalarınızı neden almaya ihtiyaç duyduğunuzu ayrıntılı şekilde açıklamanız gerekir.

Evden uzaklaştırdığınız fail eve gelip eşyalarını almak isterse ya da bu yönde polisten bir talep gelirse mutlaka mahkeme kararı görmek istediğinizi söyleyebilirsiniz. Karar yoksa eve girmesine müsaade etmek zorunda değilsiniz.

Uzaklaştırma kararları ve yaklaşmama tedbiri

Şiddet uygulayanın size fiziksel ya da iletişim araçlarıyla ulaşmasını engellemek için kolluk ya da aile mahkemesinden 6284 sayılı Kanun kapsamında yaklaşmama tedbiri talep edebilirsiniz.

Şiddet uygulayanın çocuklarınızla da iletişiminin kesilmesini isterseniz mutlaka çocukların da yaklaşmama tedbirine eklenmesini talep etmelisiniz.

Faille aynı anda karakoldayken uzaklaştırma kararı ya da yaklaşmama tedbiri verildiyse, o esnada şiddet uygulayan kişiye tebliğ edilmesini isteyebilirsiniz. Aksi takdirde kararın faile tebliğ edilmesini beklemek zorunda kalabilirsiniz.

Karakolda 6284 sayılı Kanun kapsamında verilen kararların size bir kopyasını vermelerini isteyip bu sayede süresi ve kararın tam olarak neleri kapsadığını takip edebilirsiniz.

Talep ettiğiniz kararda failin uzaklaştırılmasını istediğiniz yerleri açıklıkla belirtmeniz önemlidir. Sadece evden değil, iş yerinizden, okulunuzdan, sıklıkla bulunduğunuz diğer yerlerden uzaklaştırılmasını talep edebilirsiniz.

Kararı aldıktan sonra kararın kopyasını mutlaka yanınızda bulundurun. Fail ile ilgili yeni bir ihlal bildirimi yapmak istediğiniz durumda karardaki bilgilere ihtiyacınız olacaktır.

İhlallerin Bildirilmesi

İhlalleri olayın meydana geldiği karakola bildirebilir veya doğrudan kararı veren aile mahkemesine bir dilekçe ile başvurabilirsiniz. Uzaklaştırma kararının ihlal edildiğinin deliller ile kanıtlanması gerekir. Bunu yapabilmek için aşağıdaki yöntemleri kullanabilirsiniz:

İhlal anında polisi arayabilirsiniz. 112’yi aramanız durumunda aramanın yapıldığı gün ve saat kaydı olacağı gibi aramada geçen iletişim de kayda alındığından ilgili makamlar tarafından talep edilerek ihlale delil olarak kullanılabilir. Ayrıca kararın ihlal edildiği müşterek hanede ya da bulunduğunuz yerde kanıtlar varsa ihbarınız üzerine polis mutlaka olay yerine gelerek tutanak tutmalı. Tutanak tutulmadan polisin ayrılmasına izin vermeyin.

Sosyal medya ve iletişim araçları gibi yollarla ihlal söz konusuysa bunu gösteren ekran görüntülerini karakolda göstererek tutanak altına alınmasını sağlayabilir, doğrudan aile mahkemesine başvuracaksınız ekran görüntülerine ait bilgisayar çıktılarını dilekçenize ekleyebilirsiniz.

Eğer imkanınız olursa failin kapınıza geldiğini gösteren ve tarihin görülebilir olduğu bir fotoğraf, video vs kullanabilirsiniz.

Delil olabilecek tüm belgelerin asıl ve kopyalarını saklamanız önemlidir. Aldığınız çıktılarda tarih, saat gibi bilgilerin yer alması da delil niteliği taşıması açısından önemlidir.

Yeni meydana gelen her olay için polise başvurduğunuzda tutanak tutmalarını, ifade ya da ek ifade almalarını isteyebilirsiniz. Her yeni durum, varsa devam eden hukuki süreciniz için davanızı etkileyecek bir unsur olabilir.

Gizlilik Kararı

6284 sayılı Kanun kapsamında verilen bir gizlilik kararı resmi işlemleriniz için bir engel oluşturmaz ancak resmi kurumlarda işlem yapmak istediğinizde adresinizin görünmemesi nedeniyle işlem yapılmaması sorunu yaşayabilirsiniz. Bu ihtimale karşı kararın bir kopyasını yanınızda bulundurup kararı gösterebilir ya da bulunduğunuz şehirdeki ŞÖNİM ile iletişime geçebilirsiniz.

Gizlilik kararınızda bir sorun olduğunu söyleyip çözmek için anlık olarak gizlilik kararını kaldırtmak ve tekrar başvurmak gerektiği size söylenirse bu yanlış bir bilgidir. Karar kaldırılmadan önce mutlaka bu sorunu çözmekle yükümlü olan ŞÖNİM ile görüşmelisiniz.

İş Yeri Değişikliği

6284 sayılı Kanun kapsamında iş yeri değişimi ve çocuğunuzun okul değişimi talebinde bulunma hakkınız var.

Bulunduğunuz şehir sizin için güvenli değilse ve çalıştığınız kurumun başka şehirlerde örneğin şubeleri varsa, aile mahkemesine bu durumu açıklayan bir dilekçe verip, Anayasa Mahkemesi’nin emsal kararını ekleyerek iş yeri değişikliği talep edebilirsiniz. Bu maddeden yararlanmak için avukat desteği ile başvurmanız kararı almanızı kolaylaştırabilir. Daha sonra aile mahkemesinin verdiği kararı işyerinin bağlı olduğu idari birime gösterip tayin talebinde bulunabilirsiniz.

Çocuklarla İlgili Durumlar

Eğer çocuklarınız da şiddete maruz kaldıysa onların da muayene edilmesini isteyebilirsiniz.

  • Çocukların dinlenmesi gereken durumlarda emniyet müdürlüklerine bağlı çocuk şube müdürlüklerinde ya da adliyelerde bulunan Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürlüklerinde çocuklarla çalışan uzmanlarla görüşmesini talep edebilirsiniz.
  • Çocuğunuz cinsel istismara maruz kaldıysa, ifadesinin alınması için Çocuk İzlem Merkezleri’ne (ÇİM) yönlendirilmelidir. Çocuğunuz ÇİM’e yönlendirilmezse, adliyelerde bulunan Adli Görüşme Odasında dinlenmesini talep edebilirsiniz.
  • Çocuğunuz için uzaklaştırma kararı alınamadıysa ve çocuğunuz için babasıyla görüş kararı verilmişse çocuğunuzu çocuk teslim merkezleri üzerinden babasına teslim edebilirsiniz. İçinde bulunduğunuz durumu, çocuk teslim merkezlerinde görevli uzmanlarla paylaşabilirsiniz. Eğer çocuğunuzun babayla görüşmesi yüksek risk taşıyorsa 6284 Saylı Kanun uyarınca kişisel ilişkinin kaldırılmasını ya da sınırlandırılmasını isteyebilir, sınırlanan kişisel ilişkinin kamuya açık bir yerde, gündüz vakitlerinde, uzman/rekakatçi eşliğinde yapılmasını talep edebilirsiniz.
  • Çocukların şiddete maruz kaldığı durumlarda savcılığa başvurmanız gerekir. Adli sisteme giren tüm çocuklara Ceza Mahkemesi Kanunu kapsamında avukat ataması yapılması zorunludur. Suça maruz kalan çocukların dinlenmesi sırasında yanında bir uzman bulunması gerekmektedir.
  • Evlilik birliği içinde velayet yükümlülüğü ortaktır. Boşanma davası sırasında hakim çocuğun velayeti ile ilgili gerekli düzenlemeleri yapabilir. Çocuğunuzun babası tarafından zarara uğradığını düşünüyorsanız kişisel ilişkinin kaldırılmasını, sınırlandırılmasını ve velayetin tedbiren size verilmesini talep edebilirsiniz.
  • Yeni taşındığınız bir yer varsa, çocukların okul ve sağlık kayıtları gibi bir çok konuda uzaklaştırma aldığınız tedbiren/geçici velayeti de istemeniz, sizin ve çocuklarınızın daha sonra oluşabilecek hak kayıplarını önleyecektir.
  • Resmi nikahlı değilken çocuk sahibi olduysanız velayet anne olarak sizin hakkınızdır. Çocuğunuzun kimliğinde babası olarak ismi görünse dahi yasal yükümlülük anne olarak yalnızca size aittir. Çocuğunuzu sizden almak ya da göstermek ile ilgili bir tehdide maruz kalıyorsanız şikayetçi olabilirsiniz.