Erkek Şiddetini Önlemede 6284 Sayılı Kanun
- 6284 Sayılı Kanun Ne İşinize Yarar?
- Bu Kanundan Nasıl Faydalanabilirsiniz?
- Kanun Kapsamındaki Haklarınız Neler?
- Başvurunuzu Nasıl Yapacaksınız?
- Başvurunuzu Yaparken Dikkat Etmeniz Gereken Noktalar
- Kanun Kapsamında Verilen Karar İhlal Edilirse Ne Yapabilirsiniz?
- Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri (ŞÖNİM)
Erkek Şiddetini Önlemede 6284 Sayılı Kanun
Erkek şiddetine maruz kaldığımızda başvurabileceğimiz en önemli düzenlemelerden biri 6284 sayılı Kanun’dur.
Bu broşürde, acil ve genel durumlarda Kanun’dan nasıl yararlanabileceğimize ilişkin bilgilerin yanı sıra Kanun’un tam metnine de yer verdik. Unutmayalım, metinde geçen tüm tedbirlerin uygulanmasını sağlayabiliriz!
Kanuni haklarımızı elde etmek için bir avukatımızın olması gerekmiyor ama bir avukattan yardım almak sonuç almamızı kolaylaştırabilir. Avukat desteği için yaşadığımız ildeki baronun adli yardım servisine ikametgah belgesi, fakirlik belgesi ve kimlik fotokopisiyle başvurulabiliriz. Bu belgeleri elde edemiyor olsanız dahi yine de Baro’ya başvurun ve destek isteyin. Baro, ihtiyaç dahilinde, size ücretsiz bir avukat tayin edecektir.
6284 Sayılı Kanun Ne İşinize Yarar?
Resmi ya da dini nikahlı olduğunuz eşiniz, boşandığınız eşiniz, babanız, abiniz, dayınız, kuzeniniz, nişanlınız, oğlunuz, eski sevgiliniz, sevgiliniz, kayınpederiniz, kayınbiraderiniz kısaca çevrenizdeki erkekler ya da tanımadığınız biri size şiddet uyguluyor olabilir. 6284 sayılı Kanun sizi şiddetten korumak ve size şiddet uygulayan kişileri engellemek için önemli olanaklar sağlıyor.
Bu Kanun, şiddete uğrayan veya şiddete uğrama tehlikesi bulunan kadınların, çocukların, aile bireylerinin ve tek taraflı ısrarlı takip mağduru olan kişilerin korunması ve bu kişilere yönelik şiddetin önlenmesi amacıyla alınacak tedbirleri düzenliyor.
Bu Kanundan Nasıl Faydalanabilirsiniz?
Kanun’da şiddet; fiziksel, cinsel, psikolojik veya ekonomik açıdan zarar görmenizle veya acı çekmenizle sonuçlanan veya sonuçlanması muhtemel hareketler olarak tanımlanmaktadır.
Buna göre,
Şiddet sadece dayak yemek değildir;
- hakaret etmek,
- aşağılamak,
- birilerinin yanında küçük düşürmek,
- öldürmekle, yaralamakla, sakat bırakmakla tehdit etmek,
- istenmeyen zamanlarda ve biçimlerde cinsel ilişkiye zorlamak,
- komşularla, arkadaşlarla, akrabalarla görüşülmesine izin vermemek,
- ihtiyaçlar için yeterli para vermemek,
- kazanılan paraya el koymak,
- sürekli nereye kaç lira harcandığını sormak,
- ısrarla telefonla aramak,
- kimlerle arkadaş olduğunuza karışmak,
- takip etmek
gibi tüm davranışlar kanuna göre şiddettir ve bu davranışlara maruz kalmanız durumunda kanundan faydalanabilirsiniz. Kendinizin yanı sıra, çocuklarınız, anneniz, kız kardeşiniz yani yakınızdaki kişiler de şiddetten zarar görüyor olabilir. Kanun bu kişileri de koruma altına almıştır. Ayrıca Kanundan faydalanabilmek için mutlaka doğrudan şiddete maruz kalmış olmanız gerekmez, bunun tehlikesi ya da tehdidi altında olmanız yeterlidir.
Kanun Kapsamındaki Haklarınız Neler?
1. Sığınak talep edebilirsiniz.
Diyelim ki; şiddete uğradınız ve acil olarak eviniz veya yakınlarınızın evi dışında kalacak güvenli bir yere ihtiyacınız var. Bu durumda, kendiniz ve çocuklarınız için bulunduğunuz şehirde veya başka bir şehirde uygun bir barınma yeri isteyebilirsiniz.
Ağır ve acil bir şiddet durumu söz konusuysa ve kalabileceğiniz güvenli bir yer yoksa, bu durumda sığınak sizin için en güvenli barınma yeridir. Sığınakların adresleri gizlidir ve siz istemediğiniz sürece kimse size ulaşamaz.
Unutmayın, gece yarısı ya da hafta sonu karakola gitmek zorunda kalsanız dahi, polisin* sizi en yakın sığınağa ulaştırması gerekir. Eğer bölgede sığınak yoksa ya da sığınakta yeterli yer bulunmuyorsa polis sizi hemen güvenli bir mekâna (otel, polis evi gibi) götürüp güvenliğinizi sağlamakla yükümlüdür.
* Kanun’a göre, polisin yetkili olmadığı bölgelerde, jandarma da aynı görev ve yetkilere sahiptir.
Başvurabileceğiniz Yerler: Size en yakın Karakol, Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi (KOZA), Cumhuriyet Başsavcılıkları, Kaymakamlık/Valilik, Aile Mahkemeleri
Dikkat!
ŞÖNİM, karakol ya da kaymakamlık/valilik sizi en hızlı şekilde sığınağa yerleştirmekle yükümlüdür. Bunun için aile mahkemesinin kararı gerekmez.
2. Geçici Koruma (Yakın Koruma) altına alınmayı talep edebilirsiniz.
Şiddet uygulayan ya da uygulama ihtimali olan kişinin size zarar vermesinden endişe ediyorsanız, dışarı çıktığınızda, işe giderken vb size eşlik edecek bir polisin görevlendirilmesini isteyebilirsiniz.
Acil ve hemen müdahale edilmesi gereken bir durum söz konusu ise en yakın polis ya da jandarma da yakın koruma vermekle yükümlüdür. Olayı takip eden ilk iş gününde, aldıkları bu kararı valilik veya kaymakamlığa onaylatırlar.
Başvurabileceğiniz Yerler: Size en yakın Karakol, Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi (KOZA), Cumhuriyet Başsavcılıkları, Kaymakamlık/Valilik, Aile Mahkemeleri
Dikkat!
Valilik veya kaymakamlık; savcılığa ya da aile mahkemesine yönlendirmeden, size yakın koruma atanmasına karar verebilir.
3. Şiddet uygulayanın evden uzaklaştırılmasını isteyebilir ve size yaklaşmasının engellenmesini talep edebilirsiniz.
Şiddet uygulayan kişiyi birlikte yaşadığınız ortak konuttan uzaklaştırabilir, karar süresi içerisinde bu konuta, işyerinize, çocuğunuzun okuluna ve size yaklaşmasını engelleyebilir ve siz bu konutta yaşamaya devam edebilirsiniz.
Ancak, ciddi bir hayati tehlike altında bulunduğunuzu düşünüyorsanız, sığınağa yerleşmek sizin için daha hızlı ve koruyucu bir seçenek olabilir.
Başvurabileceğiniz Yerler: Size en yakın Karakol, Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi (KOZA), Cumhuriyet Başsavcılıkları, Aile Mahkemeleri
Dikkat!
Acil ve hemen müdahale edilmesi gereken durumlarda polisin şiddet uygulayan ya da uygulama ihtimali bulunan kişiyi herhangi bir mahkeme kararı olmaksızın evden uzaklaştırma yetkisi ve sorumluluğu var. Polis, bu yetkisini kullanmak istemez ve sorumluluğunu yerine getirmekten kaçınırsa, kararlı bir şekilde polise sorumluluğunu hatırlatın ve polisten, şiddet uygulayan kişiyi evden uzaklaştırmasını ve size yaklaşmasını engellemesini isteyin.
4. Şiddet uygulayanın sizi rahatsız etmesinin engellenmesini isteyebilirsiniz.
Şiddet uygulayanın size telefon, mail, sosyal medya veya herhangi bir yöntem aracılığıyla ulaşmasının engellenmesini isteyebilirsiniz.
Başvurabileceğiniz Yerler: Size en yakın Karakol, Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi (KOZA), Cumhuriyet Başsavcılıkları, Aile Mahkemeleri
5- Adresinizin gizlenmesini isteyebilirsiniz.
Can güvenliğiniz tehdit altındaysa ve/veya şiddet uygulayandan kaçıyorsanız, kimlik ve adres bilgilerinizin tüm resmi kayıtlarda gizlenmesini isteyebilirsiniz. Çünkü̈ şiddet uygulayan kişi, nüfus kayıt sisteminden, sağlık sigorta kayıtlarından, çocuğunuz varsa çocuğunuzun okulundan veya başka bir resmi kayıt yoluyla adresinize ulaşabilir. Yapacağınız başvuruda, adres ve kimlik bilgilerinizin gizlenmesini talep ettiğinizi açıkça belirtin ve bu gizlilik kararının, aile mahkemesince yazılacak karar metninde açık ve ayrıntılı olarak yer almasını isteyin.
Bunun yanı sıra, size doğrudan şiddet uygulayan bir kişi yoksa ama potansiyel olarak can güvenliği tehdidi altında iseniz, örneğin sevgilinizden hamile kaldınız ve bu durumu ailenizin öğrenmesi halinde can güvenliği tehdidi altındaysanız, şiddet uygulayan bir kişi göstermeksizin de (hasım göstermeksizin) kimlik ve adres bilgilerinizin tüm resmi kayıtlarda gizlenmesini isteyebilirsiniz.
Başvurabileceğiniz Yerler: Size en yakın Karakol, Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi (KOZA), Cumhuriyet Başsavcılıkları, Aile Mahkemeleri
6. Kimlik ve ilgili diğer bilgilerinizin değiştirilmesini isteyebilirsiniz.
Can güvenliğiniz tehdit altında ise, kimlik bilgilerinizin değişmesini yani size yeni bir isim ve soy isim verilmesini isteyebilirsiniz. Unutmayın, bu karar sizin hayatınızdaki pek çok şeyi değiştirebilir, bir önceki kimliğiniz ile elde etmiş olduğunuz haklarınızı kaybedebilirsiniz. Bu nedenle şiddet uygulayandan kaçmak için başka hiçbir yolunuz kalmadıysa ve yaşamınız tehlikedeyse başvurunuzu yapın ve mutlaka elde ettiğiniz tüm haklarınızın yeni kimliğinize aktarılmasını talep edin.
Başvurabileceğiniz Yerler: Başvurunuzu mutlaka bir avukat aracılığıyla doğrudan aile mahkemelerine yapın.
7. Şiddet uygulayanın silahını polise teslim etmesini isteyebilirsiniz.
Şiddet uygulayan ya da uygulama ihtimali bulunan kişinin, silahını polise teslim etmesini talep edebilirsiniz. Bu kişi polis veya jandarma gibi mesleği nedeniyle silah taşıyan biri dahi olsa, yine de silahını teslim etmesini talep edebilirsiniz.
Başvurabileceğiniz Yerler: Size en yakın Karakol, Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi (KOZA), Cumhuriyet Başsavcılıkları, Aile Mahkemeleri
8. Geçici velayet ve tedbir nafakası talep edebilirsiniz.
Çocuğunuz varsa ve henüz bir boşanma davası açmamışsanız, bu kanun kapsamında çocuklarınızın geçici velayetini isteyebilirsiniz. Evlilik devam ettiği sürece velayet anne ve baba tarafından ortak kullanılır. Ancak eşinizin size ve çocuklarınıza şiddet uygulaması durumunda, aile mahkemesi velayeti geçici olarak size verebilir.
Ayrıca, daha öncesinde bağlanmış bir nafakanız yoksa kendiniz ve çocuklarınız için nafaka talebinde de bulunabilirsiniz.
Başvurabileceğiniz Yerler: Doğrudan Aile Mahkemelerine yapın.
9. Geçici maddi yardım talep edebilirsiniz.
Geçici maddi yardım, şiddete uğramanız ve ardından doğacak ihtiyaçlarınızı karşılayabilmeniz için 6284 sayılı Kanun kapsamında size verilebilecek maddi yardımdır. Belediyeden, kaymakamlıktan veya valilikten para ya da eşya desteği alıyorsanız size geçici maddi yardım verilemeyeceği söylenebilir. Kanuna göre bu bilgi yanlıştır. Geçici maddi yardım diğer sosyal yardımlardan bağımsız olarak, şiddete maruz kaldığınız için 6284 sayılı Kanun kapsamında tanınan ayrı bir haktır. Geçici maddi yardım alırken belediyeye, kaymakamlığa veya valiliğe para ya da eşya desteği için başvurabilirsiniz ya da bu destekleri alırken aynı zamanda geçici maddi yardım başvurusunda bulunabilirsiniz.
Yanınızda çocuğunuz varsa onlar için de ayrıca ödeme talep edebilirisiniz.
Başvurabileceğiniz Yerler: Kaymakamlık, Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi (KOZA) ya da ASPB İl Müdürlüğü Aile Mahkemeleri
10. Oturduğunuz eve aile konutu şerhi konulmasını isteyebilirsiniz.
Aile konutu, beraberliğiniz süresince eşinizle birlikte yaşadığınız evdir. Oturduğunuz evin tapusu eşinizin üzerine ise evlilik cüzdanınız, ikametgâh belgeniz ve kimlik fotokopinizle birlikte Tapu Müdürlüğüne giderek de aile konut şerhi koydurabilirsiniz. Evinizin aile konutu olduğu konusunda bir ihtilaf varsa o zaman 6284 sayılı Kanun ve Medeni Kanun kapsamında aile mahkemesine dilekçeyle başvurarak aile konutu şerhi koydurabilirsiniz.
Aile konut şerhi konulduktan sonra, eşiniz aile konutunu size sormadan satamaz veya aile konutu üzerindeki haklarınızı sınırlayamaz. Bu vesileyle açacağınız boşanma davası sonucunda alacaklarınızı garanti altına almış olursunuz.
Başvurabileceğiniz Yerler: Tapu Müdürlükleri, Tapu Müdürlüğü reddettiğinde Aile Mahkemeleri
11. Herhangi bir sağlık sigortasından yararlanmıyorsanız genel sağlık sigortasından faydalanabilirsiniz.
Bu kanun kapsamında koruma kararı aldıysanız, sigortalı değilseniz ya da sigorta prim borcunuz olsa dahi sigortalı sayılıyorsunuz. Koruma kararınızın geçerli olduğu süre boyunca, sağlık hizmetlerinden sigorta kapsamında yararlanabilir ve ilaçlarınızı sigorta kapsamında alabilirsiniz.
Başvurunuzu Nasıl Yapacaksınız?
Aile mahkemesine yapacağınız başvurularda, 17-18. sayfalarda yer alan dilekçe örneğini kullanabilirsiniz. Bu dilekçede, yaşadığınız şiddeti ve bu şiddetten kurtulmak istediğinizi ayrıntılarıyla anlatın. Dilekçeyi size en yakın yerdeki adliyede bulunan nöbetçi aile mahkemesine verin. Ayrıca bu dilekçeyi, cumhuriyet savcılıklarına, karakola, kaymakamlıklara, ŞÖNİM’lere de verebilirsiniz. Ancak bu durumda, bu makamların dilekçenizi Aile Mahkemesi’nin onayına sunmak üzere ulaştırması zaman alacağından, doğrudan aile mahkemesine başvurmak kararınızın daha hızlı çıkmasını sağlayacaktır. Uygulamada doğrudan aile mahkemesine başvuru yapıldığında en geç ertesi gün karar çıkmakta iken, karakol ve savcılık kanalıyla yapılan başvurularda kararın onaylanması birkaç günü alabilmektedir.
Aile mahkemesine başvurduğunuzda size bir dosya numarası verilecektir. Bu numarayı bir yere not ediniz. Kararınızın, başvurudan itibaren en geç ilk iki mesai günü içinde verilmesi gerekir. Mahkemeye tekrar gidip dosya numaranızı söyleyerek başvurunuzun sonucunu öğrenebilirsiniz.
Sığınak ve yakın koruma talepleriniz için aile mahkemesine başvurmanız şart değil. Bunun için, ŞÖNİM’e veya karakola gidip can güvenliğinizin tehdit altında olduğunu söylemeniz ve bu isteğinizin yazılı hale getirilmesini talep etmeniz yeterli.
Geçici maddi yardım talebiniz için ise, size en yakın kaymakamlığa gidin ve ekonomik durumunuza ilişkin bilgileri ayrıntılarıyla anlatan bir dilekçe yazın. Dilekçenizde, aylık giderlerinizi (kira, elektrik, su vb.) bakmakla yükümlü̈ olduğunuz kişilerin (çocuklarınız, anne babanız vb.) masraflarını belirtin.
Kaymakamlık, karakol ve ŞÖNİM’e yaptığınız başvurularınızı telefonla arayarak yahut bizzat başvurduğunuz yere giderek takip etmeniz yerinde olacaktır. Eğer başvurunuz ve talep ettiğiniz tedbirler reddedilmişse 2 hafta içinde kararı veren kuruma itiraz etme hakkınız vardır.
Başvurunuzu Yaparken Dikkat Etmeniz Gereken Noktalar
Şiddete uğradığınızda şiddetten korunmak ya da şiddet uygulayan kişinin cezalandırılmasını sağlamak için kanuni düzenlemelerin olması elbette çok önemli. Ama Türkiye’de kanunlarda yazılı her düzenlemenin gereği gibi yerine getirildiğini söylemek ne yazık ki mümkün değil. Kimi zaman devlet görevlilerinin bilgisizliğinden, kimi zaman tembelliğinden, kimi zaman yeterli olanakların olmayışından ve çoğu zaman da kadına yönelik şiddeti bir hak ihlali olarak görmediklerinden dolayı karakola, kaymakama, savcıya ya da mahkemeye başvurduğunuzda sizi başlarından savabilirler, yanlış ve eksik bilgi verebilirler. Bu yüzden haklarınızı kullanabilmek için; öncelikle hangi haklara sahip olduğunuzu bilmek ve bunları elde etmek konusunda kararlı olmak gerekiyor.
Yetkili makamlara (karakola, kaymakamlığa, mahkemeye, ŞÖNİM’e, avukata) başvurduğunuzda dikkat etmeniz gereken hususlar şunlardır:
- Eğer çok acil bir durum yoksa öncelikle bir avukatla görüşün. Bir avukata ödeme yapabilecek maddi imkânınız yok ise bulunduğunuz ildeki baronun adli yardım bürosuna başvurun. Baro sizden ikametgâh belgesi, fakirlik belgesi ve kimlik fotokopisi talep edecek ve ardından ücretsiz avukat atayacaktır.
- Avukatınız olmadan kendiniz başvuru yapacaksanız, bu broşürü yanınızda götürün; haklarınızın ne olduğunu ve görevli kişilere neler yapmaları gerektiğini gösterin.
- Bütün başvurularınızı yazılı olarak yapın. Başvurunuzun yanıtının sözlü olarak verilmesine itiraz edin, mutlaka yazılı isteyin.
- Başvurduğunuz yer karakol ise talep ettiğiniz tüm hususların tutanağa geçmesini sağlayın, tutanağı imzalarken mutlaka okuyun, sizin söylemediğiniz hususlar bulunmaktaysa değiştirilmesini isteyin. Başvurunuzun iki tane kopyası olmalı. Bir kopya karakolda bir kopya sizde kalsın. Sizde kalan kopyaya, polisin “alındı” yazarak ismiyle imzalamasını isteyin. Bir evrak kayıt numarası vermeleri gerektiğini söyleyin ve bu numarayı sizde kalan kopya üzerine yazın. Böylece, bu evrak numarasıyla işlemlerinizi takip edebilmeniz mümkün olacaktır.
- Karakola gittiğinizde vücudunuzda darp izleri varsa Türk Ceza Kanunu’nda yer alan bir darp suçu olduğunu unutmayın. Polislerin sizi doğrudan hastaneye sevk ederek darp suçunu raporlaması gerek. Polisler, sevk ve raporlama işlemlerini yapmazlarsa yapmalarını talep edin.
- Mümkünse, başvurularınızı yapmaya bir arkadaşınız ya da yakınınızla birlikte gidin.
- Gittiğiniz tarih ve saati, muhatap olduğunuz kişinin adını, soyadını ya da eşgalini (boyu, kilosu, saç ve göz rengi vb.) bir yere not edin.
- Karakolda gerekli ilgiyi görmediğinizde, 155’i arayıp “şiddet gördüğünüz için karakola geldiğinizi ama sizinle ilgilenilmediğini, memurların kanundan doğan görevlerini yerine getirmeyerek suç işlemekte olduklarını” ihbar edin.
Kanun Kapsamında Verilen Karar İhlal Edilirse Ne Yapabilirsiniz?
Şiddet gördüğünüz için başvuruda bulundunuz ve mahkeme de size şiddet uygulayan kişiye bulunduğunuz yere yaklaşmasını, telefonla arayıp sizi rahatsız etmesini, mesaj atmasını yasaklayan bir karar verdi. Fakat şiddet uygulayan kişi bu karara uymadı ve eve geldi, size mesaj attı ya da telefonla aradı. Size gönderdiği mesajların içeriği, telefonla arama ya da eve gelme gerekçesi her ne olursa olsun, bunları yaparak mahkeme kararını ihlal etmiş olur. Gönderdiği mesajların içeriğinde hakaret ya da tehdit olmayabilir ya da eve geliş nedeni sadece çocukları görmek olabilir; davranışlarının gerekçesi her ne olursa olsun bu kararı ihlal ettiği gerçeğini değiştirmez.
Bu durumda bir dilekçe ile savcılığa ya da mahkemeye başvurarak şiddet uygulayanın hangi tarihte, hangi saatte ve ne şekilde kararı ihlal ettiğini mümkünse delillerinizle birlikte bildirmeniz gerekiyor. Bu bildirimi yaparsanız, size şiddet uygulayan kişinin 3 ilâ10 gün arasında hapse atılma olasılığı var.
Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri (ŞÖNİM)
Şiddet önleme ve izleme merkezleri, KOZA adı altında 6284 sayılı Kanun ile kurulmuştur. ŞÖNİM’ler broşürün yayınladığı tarih itibarıyla 40 ilde hizmet vermektedirler.
Kanun kapsamındaki tüm haklarınıza ulaşmak için karakol, kaymakamlık, aile mahkemesi dışında, günün her saatinde şiddet önleme ve izleme merkezlerine de başvurabilirsiniz. Bu merkezler şiddete uğradığınızda 6284 sayılı Kanun kapsamındaki haklarınıza erişebilmeniz için sizi ilgili kurumlara yönlendirmekten ve ihtiyaç duyduğunuz desteklerin koordinasyonundan sorumlu kurumlardır.
ŞÖNİM’ler ayrıca, iş bulmanıza, meslek edindirme kurslarına yönlendirilmenize, psikolojik destek alabilmenize yardımcı olmak ve bu konularda da size yol göstermekle yükümlüdürler.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdürlükleri, ŞÖNİM’lerle aynı yetki ve sorumluluklara sahiptir. Dolayısıyla, ŞÖNİM’lerin henüz kurulmadığı illerde İl Müdürlüklerine başvurabilirsiniz.
ŞÖNİM’LER
ADANA
Adres: Huzurevleri Mah. 77139. Sok. No:4 Çukurova/Adana
Tel: 0 322 247 08 35 / 0 322 239 99 59
ADIYAMAN
Adres: Altınşehir Mah. Gölbaşı Karayolu 5. Km’si No:28 Adıyaman
Tel: 0 416 223 12 62
AFYON
Adres: Zafer Mahallesi Kanuni Caddesi Müze Arkası No:15 Merkez/Afyonkarahisar
Tel: 0 272 213 17 83
AĞRI
Adres: Bahçelievler Mah. Kağızman Cad. Eski Milli Eğitim Müdürlüğü Binası No:83 Ağrı
Tel: 0 472 215 21 20
AKSARAY
Adres: Kılıçaslan Mah. Bediüzzaman Bulv. No:83 Aksaray
Tel: 0 382 222 04 34
AMASYA
Adres: 55 Evler Mahallesi Mehmet Varinli Caddesi No:119/Amasya
Tel: 0 358 222 00 51
ANKARA
Adres: Anafartalar Caddesi No:66 Ulus/Ankara
Tel: 0 312 348 36 86, 0312 351 65 63
ANTALYA
Adres: Kızılsaray Mahallesi Yener Ulusoy Bulvarı 68. Sokak No:4 Muratpaşa/Antalya
Tel: 0 242 227 20 62
ARDAHAN
Adres: Karagöl Mahallesi Mareşal Fevzi Çakmak Caddesi No:33 Merkez/Ardahan
Tel: 0 478 211 33 44
ARTVİN
Adres: Çayağzı Mahallesi Miralay Şükrübey Caddesi No:58 Merkez/Artvin
Tel: 0 466 212 95 20
AYDIN
Adres: Zafer Mahallesi 109. Sokak No:10 Efeler/Aydın
Tel: 0 256 214 64 00
BALIKESİR
Adres: Altı Eylül İlçesi Bahçelievler Mahallesi Teknik Lise Caddesi No: 121/A Balıkesir
Tel: 0 266 249 29 73
BARTIN
Adres: Demirciler Mah. Ali Gama Sokak No:47/2 Merkez Bartın
Tel: 0 378 227 81 44
BATMAN
Adres: Bahçelievler Mahallesi 1616 Sokak No:29 Merkez/Batman
Tel: 0 488 214 38 14
BAYBURT
Adres: Vali Nihat Üçyıldız Caddesi Tuzcuzade mahallesi No:13 Merkez/Bayburt
Tel: 0 458 211 46 01
BİLECİK
Adres: Ertuğrulgazi Mah. Ezgi Sok. Özaktaş Kule-3 Apt.No:31/A, 31/B Merkez/Bilecik
Tel: 0 228 212 51 91
BİNGÖL
Adres: Recep Tayyip Erdoğan Mah. Emek Cad. A,B,C Girişli Blok Taşkan Apt. No:5/D Bingöl
Tel: 0 426 213 83 81
BİTLİS
Adres: Sekiz Ağustos Mahallesi 411. Sokak No:1 Merkez/Bitlis
Tel: 0 434 226 97 78
BOLU
Adres: Kültür Mahallesi Şehitler Caddesi No:61 Bolu
Tel: 0 374 270 50 30
BURDUR
Adres: Bahçelievler Mahallesi Stadyum Caddesi No:29 Burdur İl Müdürlüğü 3. Kat Burdur
Tel: 0 248 233 19 99
BURSA
Adres: Muradiye Mh.Kayabaşı Sk. No:7 Osmangazi/Bursa
Tel: 0 224 223 03 68
ÇANAKKALE
Adres: Barbaros Mah. Atatürk Cad. No:209/5 Çanakkale
Tel: 0 286 218 09 82
ÇANKIRI
Adres: İl Müdürlüğü Cumhuriyet Mah. Namık Kemal Parıltı Cad. No:22 Kat:2 Merkez/Çankırı
Tel: 0 376 213 26 89
ÇORUM
Adres: Çepni Mahallesi İnönü Cad. No:28 Çorum
Tel: 0 364 777 00 87
DENİZLİ
Adres: Kervansaray Mah. Barbaros Cad. No:145 Bağbaşı/Denizli
Tel: 0 258 266 41 66
DİYARBAKIR
Adres: Şehitlik Mahallesi Fabrika Caddesi No:7/3-2 Yenişehir/Diyarbakır
Tel: 0 412 257 21 50/ 0 412 257 18 90
DÜZCE
Adres: Uzunmustafa Mahallesi Nezih Tütüncüoğlu Caddesi No:15 Merkez/Düzce
Tel: 0 380 524 69 96
EDİRNE
Adres: Şükrü Paşa Mahallesi Turan Dursun Caddesi No:7 Merkez/Edirne
Tel:0 284 214 34 40
ELAZIĞ
Adres: Cumhuriyet Mah. Fathi Ahmet Baba Bulv. No:96 Elazığ
Tel: 0 424 247 35 43
ERZİNCAN
Adres: Fatih Mahallesi Hacı Bektaş Veli Caddesi No:6 Merkez/Erzincan
Tel: 0 446 226 60 68
ERZURUM
Adres: Rabiana Mah. Atatürk Lisesi Cad. No:1 Yakutiye/Erzurum
Tel: 0 442 215 14 00
ESKİŞEHİR
Adres: Huzur Mahallesi Yıldızlar Sokak No:49/A Odunpazarı Eskişehir
Tel: 0 222 237 80 48 / 0 222 237 72 24
GAZİANTEP
Adres: Düğmeci Mahallesi Türkocağı Sokak No: 5/B Şahinbey/Gaziantep
Tel: 0 342 220 78 01 / 0 342 220 71 10
GİRESUN
Adres: Hacı Miktat Mah. Cemal Gürsel Cad. No:57 Merkez/Giresun
Tel: 0 454 316 00 90
GÜMÜŞHANE
Adres: Özcan Mahallesi Süleyman Sungurlu Sokak No:7 Kat:2 Gümüşhane
Tel: 0 456 213 19 10
HAKKARİ
Adres: Dağgöl Mahallesi Pegan Caddesi No:10 Merkez/Hakkari
Tel: 0 438 211 99 19-20
HATAY
Adres: Akevler Mah. Ayşe Fitnat Hanım Cd. No: 33 / 2 Antakya /Hatay
Tel: 0 326 216 61 33
IĞDIR
Adres: Emek Mahallesi Sema Yunt Caddesi No:1 Merkez/Iğdır
Tel: 0 476 227 15 02
ISPARTA
Adres: Pirimehmet Mah. 107. Cad. No:15 Isparta
Tel: 0 246 223 49 00
İSTANBUL
Adres: Yeşilköy Mah. Halkalı Cad. No:30 İstanbul
Tel: 0 212 465 21 96 – 97 Faks: 0 212 465 21 20
İZMİR
Adres: Soğukkuyu Mah. 1847/15 Sok. No:11 Bayraklı/İzmir
Tel: 0 232 363 33 41
KAHRAMANMARAŞ
Adres: Mimar Sinan Mah. 48026. Sok. No:3/1 Onikişubat/Kahramanmaraş
Tel: 0 344 215 16 26
KARABÜK
Adres: İl Müdürlüğü Yeşil Mahallesi Taşkent Caddesi No:3 Merkez /Karabük
Tel: 0 370 412 29 04
KARAMAN
Adres: Ziya Gökalp Mahallesi Ahmet Yesevi Cad No:46 Merkez /Karaman
Tel: 0 338 213 75 16
KARS
Adres: Orta Kapı Mah. Resul Yıldız Cad. No:5 Kat:4 Kars
Tel: 0 474 214 14 75
KASTAMONU
Adres: Saraçlar Mahallesi. Sanat Okulu Caddesi No:49 Merkez/Kastamonu
Tel: 0 366 214 92 17-18
KAYSERİ
Adres: Fatih Mahallesi Oğuz Caddesi No:27/Kocasinan/Kayseri
Tel: 0 352 222 29 50
KIRIKKALE
Adres: Yeni Mahalle Sağlık Caddesi No:52 Merkez/Kırıkkale
Tel: 0 318 224 07 19
KIRKLARELİ
Adres: Demirtaş Mahallesi Yayla Caddesi No:9 Merkez/Kırklareli
Tel: 0 288 212 18 39
KIRŞEHİR
Adres: AhievranMahallesi 729. Sokak Rafi Erdal İş Merkezi No:7 Merkez/Kırşehir
Tel: 0 386 213 40 77
KİLİS
Adres: İsmet Paşa Mh. Ali Metin Dirimtekin Cd. No:48 K:2 Kilis
Tel: 0 348 813 11 24
KOCAELİ
Adres: Kozluk Mahallesi Ruşen Hakkı Caddesi Dut Sokak No:13 İzmit/Kocaeli
Tel: 0 262 321 02 06
KONYA
Adres: Aksinne Mahallesi Pirebi Sok. No:14 Meram/Konya
Tel: 0 332 321 01 83
KÜTAHYA
Adres: Fatih Mahallesi Fevzi Çakmak Caddesi No:1 Merkez /Kütahya
Tel: 0274 223 02 32
MALATYA
Adres: Özalper Mahallesi Kardeşlik Sokak. No:33 Yeşilyurt/Malatya
Tel: 0 422 212 32 25 / 0 422 212 32 26
MANİSA
Adres: Tevfikiye Mahallesi 3316 Sok. No:15/1 Yunus Emre/Manisa
Tel: 0 236 232 46 84
MARDİN
Adres: Yenişehir Mahallesi Kardelen Sokak No:8/B Artuklu/Mardin
Tel: 0 482 213 33 83
MERSİN
Adres: Gazi Mah.1323. Sok. No:5 Yenişehir/Mersin
Tel: 0 324 328 66 35
MUĞLA
Adres: Emir Beyazıt Mahallesi Dr. Baki Ünlü Caddesi No:71/Muğla
Tel: 0 252 212 11 50
MUŞ
Adres: 15 Temmuz Milli İrade Mahallesi Millet Caddesi No:20 Zemin Kat Merkez/Muş
Tel: 0 436 216 28 07
NEVŞEHİR
Adres: 350 Evler Mahallesi Ali Dirikoç Bulvarı No:1/2 Merkez/Nevşehir
Tel: 0 384 215 20 59 / 215 00 64
NİĞDE
Adres: Nar Mahallesi Osmanlı Sokak No:1 Merkez/Niğde
Tel: 0 388 232 34 86
ORDU
Adres: Akyazı Mahallesi 15 Temmuz Milli İrade Caddesi No:30 Altınordu/Ordu
Tel: 0 452 233 93 77
OSMANİYE
Adres: Fakıuşağı Mahallesi 45038. Sokak. No:5 (Yeni Vali Konağı Yakını) Merkez/Osmaniye
Tel: 0 328 802 07 74
RİZE
Adres: Merkez İlçesi Paşakuyu Mahallesi Zübeyde Hanım Caddesi No:3 Rize
Tel: 0 464 216 00 12
SAKARYA
Adres: Sakarya Mah. İnönü Cad. Hamam Sok. No:1 Adapazarı/Sakarya
Tel: 0 264 270 10 35
SAMSUN
Adres: Ulugazi Mahallesi Şifayurdu Sokak No:10 İlkadım/Samsun
Tel: 0 362 431 11 87
SİİRT
Adres: Yeni Mahalle Hami Efendi Caddesi No: 33 Merkez/Siirt
Tel: 0 484 223 22 77
SİNOP
Adres: Gelincik Mahallesi Zübeyde Hanım Caddesi No:4 / 3 Sinop
Tel: 0 368 261 96 66
SİVAS
Adres: Kılavuz Mahallesi 42/12 Sokak No:12 Sivas
Tel: 0 346 225 40 14
ŞANLIURFA
Adres: Ahmet Yesevi Mahallesi 9821. Sokak No:135/1 Haliliye/Şanlıurfa
Tel: 0 414 313 56 31
ŞIRNAK
Adres: İl Müdürlüğü – Vakıfkent Mahallesi Şehit Mehmet Esin Caddesi No/32-Şırnak
Tel: 0 486 216 29 83
TEKİRDAĞ
Adres: Gündoğdu Turgut Mah. Şehit Yüzbaşı Mayadağlı Cad. No:38 Süleymanpaşa/Tekirdağ
Tel: 0 282 261 20 48
TOKAT
Adres: İl Müdürlüğü – Hızarhane Caddesi. SHÇEK İş Hanı No:4 Merkez/Tokat
Tel: 0 356 214 15 56
TRABZON
Adres: Soğuksu Mah. Soğuksu Cad. Huzur Sok. No:10 Çamlık/Trabzon
Tel: 0 462 231 40 12
TUNCELİ
Adres: Atatürk Mahallesi 116. Cadde. 9/3-4 Merkez/Tunceli
Tel: 0 428 212 12 77
UŞAK
Adres: Atatürk Mah. Çivril Cad. No:48 Uşak
Tel: 0 276 223 98 27
VAN
Adres: Cumhuriyet Cad. Hükümet Konağı C Blok Kat:3 VAN
Tel: 0432 216 16 23
YALOVA
Adres: Kazım Karabekir Mahallesi, Fulya Sokak, No:8 Merkez/Yalova
Tel: 0 226 811 57 77
YOZGAT
Adres: İl Müdürlüğü – Karatepe Mahallesi Hoca Ahmet Yesevi Cad. Yeni Hükümet Konağı Hizmet Binası Kat:1 (ASPİM Kat:4) Yozgat
Tel: 0 354 212 10 47
ZONGULDAK
Adres: Çınartepe Mahallesi Bülent Ecevit Caddesi No:98 Merkez/Zonguldak
Tel: 0 372 222 12 14
KADIN ÖRGÜTLERİ
Adana Kadın Dayanışma Merkezi ve Sığınma Evi Derneği (AKDAM)
Adres: Atatürk Caddesi Çınarlı Mahallesi 61012 sokak sokak A.Torun Apartmanı No:1 Kat:2 No:8-9 Seyhan/ADANA
Telefon/Faks: 0322 453 53 50
Web: www.akdam.org
Antalya Kadın Danışma Merkezi ve Dayanışma Derneği
Adres: Üçgen Mah. Şarampol Cad. 106 Sokak Sezer Apt. No:2/4 Antalya
Telefon: +90 (242) 248 07 66
E-posta: [email protected]
Web: https://www.antalyakadindanisma.org/
Aydın Söke Kadın Sığınma Danışma ve Dayanışma Derneği
Adres: Konak mahallesi Namık kemal Caddesi no:59/3 Aydın/Söke
Email: [email protected]
Bodrum Kadın Dayanışma Derneği (BKD)
Adres: Türkkuyusu Mahallesi Hacı Resul Sokak No: 7/A Bodrum/Muğla
Telefon: 0 (252) 316 31 63
E-posta: [email protected]
Web: https://bodrumkadindayanisma.com/
http://bkdd.blogspot.com.tr
Buca Evka-1 Kadın Kültür ve Dayanışma (BEKEV)
Adres: Türkmenistan Cad. Murathan Mah. 3/7 Muhtarlık Binası Buca/İzmir
E-posta: [email protected]
Çanakkale Kadın El Emeğini Değerlendirme Derneği ve Kadın Danışma Merkezi (ELDER)
Adres: Cevatpaşa Mahallesi 1.Havan Tabya Sokak. Akpınar apt. No:16/3 B Blok Daire 2 Çanakkale-Merkez
Telefon: 0543 450 51 33
E-posta: [email protected]
Deniz Yıldızı Kadın Dayanışma Derneği
Adres: Osmanağa Mah. Pazar Yolu sok. Uğur İş Hanı. No: 4/14 Kadıköy İstanbul
E-posta: [email protected]
Edirne Kadın Merkezi Danışma Derneği (EKAMEDER)
Adres: Talatpaşa Asfaltı Fetih Pasajı No 186/13 Ayşekadın/Edirne
Telefon: 0(552) 591 0 183
E-posta: [email protected]
Engelli Kadın Derneği (ENG-KAD)
Adres: Meşrutiyet Mahallesi Atatürk Bulvarı Sanlı İş Merkezi No: 105/515 Kat:5 Kızılay Çankaya/Ankara
Telefon: 0312 362 31 50, 0549 362 31 50
Faks: 0312 362 31 50
E-posta: [email protected]
Web: www.engellikadin.org
Fethiye Kadın Danışma ve Dayanışma Derneği
Adres: Akarca Mah. Adnan Menderes Blv. No:303/202 Fethiye/Muğla
Telefon: 0505 684 49 48
E-mail: [email protected]
Günebakan Kadın Derneği
Adres: Fatih Mah. 30018 Sokak Çiçek Apt. No:11/1 Mezitli /Mersin
Telefon: 0539 4818246
E-Posta: [email protected]
Web: gunebakankadinderneği.org
İzmir Çiğli Evka 2 Kadın Kültür Evi Derneği / ÇEKEV
Adres: 6800 Sokak, No:9, Çocuk Kütüphanesi Üstü, Evka 2 Çiğli İzmir
Telefon: 0 232 370 23 07
E-posta: [email protected]
İzmir Kadın Dayanışma Derneği
Adres: 1471 Sokak Ahmet Sezer Apt. No:9 /41 Kat 4 Alsancak Konak / İzmir
Telefon: 0553 938 02 88
E-posta: [email protected]
Web: www.izmirkadindayanisma.org
Kadın Dayanışma Vakfı
Adres: Mithatpaşa Cad. No: 61/12 Kızılay Ankara
Telefon: 0312 432 07 82, 0312 430 40 05
E-posta: [email protected]
Web: www.kadindayanismavakfi.org.tr
Kadın Zamanı Derneği
Adres: Hüseyinağa Mh. Meşrutiyet Cd. Sahne Sk. Aslıhan No:10 Beyoğlu-İstanbul
Telefon: 0542 602 69 62
Mail: [email protected]
Kadınlarla Dayanışma Vakfı (KADAV)
Adres: Fevzi Çakmak Mah. Halkalı cad. No:195 D:11/12 Sefaköy Küçükçekmece/İstanbul
Telefon: 0 212 251 58 50
Faks: 0 212 251 58 49
E-posta: [email protected]
Web: www.kadav.org.tr
Koza Kadın Derneği
Adres: Nilüfer Belediyesi Dernekler Yerleşkesi, Konak Mh. Seçkin Sk. 23/1 PK:16110 /Nilüfer Bursa
Telefon: 0552 756 9316
E-posta: [email protected]
Katre Kadın Danışma ve Dayanışma Derneği
Adres: Atatürk Mah. 353. Sok. İzzet Bey Apt. No:4/5 Merkez – Erzincan
Mail adreslerimiz: [email protected] – [email protected]
Telefon No: 0446 223 25 08
Web Sitesi: katrekadin.com
Lotus Kadın Dayanışma ve Yaşam Derneği
Adres: Sabri Ekmen Sokak Ekmen İşhanı Kat 2 Fethiye Caddesi İzmit/Kocaeli
Telefon: 0532 786 1079
E-posta: [email protected]
Web: www.lotuskadin.org
Mersin Bağımsız Kadın Derneği (BKD)
Adres: Mesudiye Mah. Cemalpaşa Cad. No:110 Kat:2 Daire:3 Mersin
Telefon: 0324 337 20 21
Faks: 0324 336 50 92
E-posta: [email protected]
Web: www.bagimsizkadindernegi.org.tr
Muğla Emek Benim Kadın Derneği
Telefon: 0536 877 32 59
E-posta: [email protected]
Mimoza Kadın Derneği
Adres: Bahçe Mah. İstiklal cad. 4606 sok. İstiklal işhanı no:2 Kat 1/3 Akdeniz Mersin
Telefon:0 552 753 70 33
Mail: [email protected]
Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı
Adres: Kocatepe Mah. Cumhuriyet Caddesi, Cumhuriyet Apartmanı No.:17 Kat 5 – D: 11. Beyoğlu / İstanbul
Telefon: 0212 292 52 31
Faks: 0212 292 52 33
E-posta: [email protected]
Web: www.morcati.org.tr
Mor Salkım Kadın Dayanışma Derneği
Adres: Nilüfer Belediyesi Dernekler Yerleşkesi, Konak Mh. Seçkin Sk. 23/1 PK:16110 Nilüfer Bursa (Konak Pazarı altı)
Telefon: 0531 033 88 44
E-posta: [email protected]
Web: www.morsalkim.org
Rosa Kadın Derneği
Adres: Yenişehir Mahallesi Lise Caddesi Çavuşoğlu 6 Sitesi No:10/A/D:6 Yenişehir Diyarbakır
İletişim: 0552 466 86 21
Web: www.rosakadindernegi.com
E-mail: [email protected]
Star Kadın Derneği
Adres: Şerefiye Mah.Milli egemenlik caddesi Karizma iş Merkezi No:11 Kat:4 Daire:30 İpekyolu/VAN
Telefon: 05013651465
E posta: [email protected]
Web: www.vanstarkadindernegi.com
Yaşamevi Kadın Dayanışma Derneği
Adres: Alibaba Mah. 5040 Sok No.4 Cesur Apt. Daire no.1 Karaköprü/ Urfa
Telefon: 0 539 7710268
E-posta: [email protected]
Web: yasamevi.org.tr
Yaşam Kadın Çevre Kültür ve İşletme Kooperatifi (YAKA-KOOP)
Adres: Vali Mithat Bey Mah. Büyükşehir İş Merkezi Kat:2 No:6 Van-Merkez
Telefon/Faks: 0 432 215 94 33 / 0 506 354 31 91
E-posta: y[email protected] / [email protected]
Urla Kadın Dayanışma Derneği (URKAD)
Adres: Hacı İsa Mh. 75.Yıl Cumhuriyet Cad. No.5 Nazar İşh. K.1/34 Urla İzmir
E-posta: [email protected]
Uluslararası Göçmen Kadınlar Dayanışma Derneği (UGKDD)
Adres: Halide Edip Adıvar Mahallesi, Çifte Cevizler Caddesi, Kınalı Sokak, No:1 Daire:4 Şişli
E-posta: [email protected]
Web: www.ugkdd.org
6284 Dilekçe Örneği
6284 Dilekçe Örneği:
NÖBETÇİ AİLE MAHKEMESİ SAYIN HÂKİMLİĞİ’NE
(Size en yakın aile mahkemesinden başvuru yapabilirsiniz.)
(Lütfen tarih bilgisi giriniz)
(Tedbir nafakası talebiniz varsa)
“TEDBİR NAFAKASI TALEPLİDİR”
DAVACI : (İsim bilgisini giriniz)
ADRES : (Adres bilgisini giriniz)
DAVALI : (Şiddet uygulayan kişinin isim bilgilerini, biliyorsanız T.C. Kimlik Numarasını giriniz)
ADRES : (Şiddet uygulayan kişi veya kişilerin adres bilgisini, ulaşılabilecek yer bilgisini giriniz)
KONU : Davalı tarafından gördüğüm fiziksel, psikolojik, cinsel, ekonomik şiddet (maruz kaldığınız şiddet biçimine ilişkin bilgi veriniz) nedeni ile Sayın Mahkemenizden, 6284 SAYILI AİLENİN KORUNMASI VE KADINA YÖNELİK ŞİDDETİN ÖNLENMESİ HAKKINDA KANUN uyarınca ilgili tedbirlerin alınması hakkında talep ve beyanlarımın sunulmasıdır.
AÇIKLAMALAR:
(Lütfen şiddet uygulayan ile aranızdaki kişisel ilişki hakkında bilgi veriniz. Örneğin; kocanız, sevgiliniz, erkek kardeşiniz, babanız ve/veya akrabalık ilişkiniz hakkında kısaca bilgi veriniz. Eğer, “tek taraflı ısrarlı takip mağduru” iseniz, hiçbir kişisel ilişkiniz olmadığı halde, ısrarlı bir şekilde sizi rahatsız eden kişi olup olmadığına ilişkin bilgi veriniz.)
(Çocuğunuz var mı? Kaç çocuğunuz var, kaç yaşındalar?)
Davalı tarafından, şiddete maruz kalmaktayım.
A) (Bu bölümde gördüğünüz şiddet biçimine-fiziksel şiddet mi?, psikolojik şiddet mi?, ekonomik şiddet mi?, cinsel şiddet mi? – ilişkin ayrıntılı bilgi veriniz.)
B) (Ne kadar süreden beri şiddete maruz kalıyorsunuz)
C) (Şiddet biçimine ilişkin bilgi verebilirsiniz, şiddetin nasıl uygulandığına dair bilgi verebilirsiniz.)
D) (Şiddet uygulayan kişi size herhangi bir silahla saldırdı mı? Örneğin bıçak, silah vs.)
E) (Maruz kaldı iseniz, sözlü̈ şiddete ilişkin olarak şiddet uygulayan hangi sözleri kullandı, size söylenmiş sözleri açıkça dile getirebilirsiniz.)
F) (Çocuklarınız da şiddete maruz kaldılar mı? Sizin maruz kaldığınız şiddete tanıklık ettiler mi?)
G) Sığınak ihtiyacınız var mı?)
H) (Şiddet uygulayan kişinin silahı var mı?)
İ) (Şiddet uygulayan kişinin herhangi bir alkol veya uyuşturucu madde bağımlılığı var mı?)
(6284 Sayılı Kanun’dan yararlanmak için delil ve belge aranmaması esastır. Ancak yine de maruz kaldığınız şiddet nedeni ile şayet herhangi bir delil ve/veya belgeniz varsa, onları da dosyanız içine eklemeniz faydalı olacaktır. Örneğin darp raporu, maruz kaldığınız darpın izlerini örneğin morluğu gösterir fotoğraf, psikolojik destek aldığınıza ilişkin kayıtlar, telefon mesajı, e-mail vs.)
(Şayet şiddet uygulayan kişi evin geçimi için ekonomik katkıda bulunan kişi ise, tedbir nafakası talep edebilirsiniz. Şiddet uygulayan kişinin malvarlığı ile ilgili bilgi verebiliyorsanız, üzerine kayıtlı ev, maaşı bilgisi, araba vs. gibi dilekçenin içeriğinde bu bilgilere de yer vermeniz, nafaka miktarının belirlenmesinde faydalı olacaktır.)
SONUÇ VE TALEP:
Yukarıdaki açıklamalardan dolayı Sayın Mahkemenizden,
Şiddet tehdit ve hakaretlerde bulunmasının önlenmesi,
Müşterek olarak yaşadığımız, (adres bilgisini yazınız) adresinde yer alan evden ve benim bulunduğum yerlerden, (işyeri, okul vs. adreslerini ayrıca yazabilirsiniz) DERHAL UZAKLAŞTIRILMASI VE YAKLAŞMAMASININ SAĞLANMASI,
Müşterek çocukla ilgili olarak kişisel ilişkinin kaldırılması veya sınırlandırılmasına,
(Aynı işyerinde çalışıyorsanız) DAVALI’NIN İŞYERİNİN DEĞİŞTİRİLMESİNİ,
Şahsımı ve yakınlarımı İLETİŞİM ARAÇLARI İLE RAHATSIZ ETMEMESİ,
(varsa) silahının müsadere edilmesini,
Şiddet uygulayan aynı zamanda evin geçimini sağlayan ve ekonomik olarak katkıda bulunan kişi olması sebebiyle, TEDBİR SÜRESİNCE TEBDİR NAFAKASINA HÜKMEDİLMESİNE
Ayrıca 6284 sayılı Kanun’un ilgili maddeleri ile ilgili mevzuat uyarınca GEREKLİ TÜM TEDBİRLERİN Mahkemeniz tarafından verilerek, gecikmeksizin, İVEDİLİKLE 6 AY SÜRE İLE TEDBİR KARARI VERİLMESİNİ TALEP EDERİM.
Saygılarımla,
(Adınız, Soyadınız ve İmza)
20 Mart 2012 SALI Resmî Gazete Sayı :28239
AİLENİN KORUNMASI VE KADINA KARŞI ŞİDDETİN ÖNLENMESİNE DAİR KANUN
Kanun No. 6284 Kabul Tarihi: 8/3/2012
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Temel İlkeler ve Tanımlar
Amaç, kapsam ve temel ilkeler
MADDE 1 – (1) Bu Kanunun amacı; şiddete uğrayan veya şiddete uğrama tehlikesi bulunan kadınların, çocukların, aile bireylerinin ve tek taraflı ısrarlı takip mağduru olan kişilerin korunması ve bu kişilere yönelik şiddetin önlenmesi amacıyla alınacak tedbirlere ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.
(2) Bu Kanunun uygulanmasında ve gereken hizmetlerin sunulmasında aşağıdaki temel ilkelere uyulur:
a) Turkiye Cumhuriyeti Anayasası ile Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmeler, özellikle Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi ve yürürlükteki diğer kanuni düzenlemeler esas alınır.
b) Şiddet mağdurlarına verilecek destek ve hizmetlerin sunulmasında temel insan haklarına dayalı, kadın erkek eşitliğine duyarlı, sosyal devlet ilkesine uygun, adil, etkili ve süratli bir usul izlenir.
c) Şiddet mağduru ve şiddet uygulayan için alınan tedbir kararları insan onuruna yaraşır bir şekilde yerine getirilir.
ç) Bu Kanun kapsamında kadınlara yönelik cinsiyete dayalı şiddeti önleyen ve kadınları cinsiyete dayalı şiddetten koruyan özel tedbirler ayrımcılık olarak yorumlanamaz.
Tanımlar
MADDE 2 – (1) Bu Kanunda yer alan;
a) Bakanlık: Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığını,
b) Ev içi şiddet: Şiddet mağduru ve şiddet uygulayanla aynı haneyi paylaşmasa da aile veya hanede ya da aile mensubu sayılan diğer kişiler arasında meydana gelen her türlü̈ fiziksel, cinsel, psikolojik ve ekonomik şiddeti,
c) Hâkim: Aile mahkemesi hâkimini,
ç) Kadına yönelik şiddet: Kadınlara, yalnızca kadın oldukları için uygulanan veya kadınları etkileyen cinsiyete dayalı bir ayrımcılık ile kadının insan hakları ihlaline yol açan ve bu Kanunda şiddet olarak tanımlanan her türlü̈ tutum ve davranışı,
d) Şiddet: Kişinin, fiziksel, cinsel, psikolojik veya ekonomik açıdan zarar görmesiyle veya acı çekmesiyle sonuçlanan veya sonuçlanması muhtemel hareketleri, buna yönelik tehdit ve baskıyı ya da özgürlüğün keyfî engellenmesini de içeren, toplumsal, kamusal veya özel alanda meydana gelen fiziksel, cinsel, psikolojik, sözlü veya ekonomik her türlü tutum ve davranışı,
e) Şiddet mağduru: Bu Kanunda şiddet olarak tanımlanan tutum ve davranışlara doğrudan ya da dolaylı olarak maruz kalan veya kalma tehlikesi bulunan kişiyi ve şiddetten etkilenen veya etkilenme tehlikesi bulunan kişileri,
f) Şiddet önleme ve izleme merkezleri: Şiddetin önlenmesi ile koruyucu ve önleyici tedbirlerin etkin olarak uygulanmasına yönelik destek ve izleme hizmetlerinin verildiği, çalışmalarını yedi gün yirmidört saat esası ile yürüten merkezleri,
g) Şiddet uygulayan: Bu Kanunda şiddet olarak tanımlanan tutum ve davranışları uygulayan veya uygulama tehlikesi bulunan kişileri,
ğ) Tedbir kararı: Bu Kanun kapsamında, şiddet mağdurları ve şiddet uygulayanlar hakkında hâkim, kolluk görevlileri ve mülkî amirler tarafından, istem üzerine veya resen verilecek tedbir kararlarını,
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Koruyucu ve Önleyici Tedbirlere İlişkin Hükümler
Mülkî amir tarafından verilecek koruyucu tedbir kararları
MADDE 3 – (1) Bu Kanun kapsamında korunan kişilerle ilgili olarak aşağıdaki tedbirlerden birine, birkaçına veya uygun görülecek benzer tedbirlere mülkî amir tarafından karar verilebilir:
a) Kendisine ve gerekiyorsa beraberindeki çocuklara, bulunduğu yerde veya başka bir yerde uygun barınma yeri sağlanması.
b) Diğer kanunlar kapsamında yapılacak yardımlar saklı kalmak üzere, geçici maddi yardım yapılması.
c) Psikolojik, meslekî, hukukî ve sosyal bakımdan rehberlik ve danışmanlık hizmeti verilmesi.
ç) Hayatî tehlikesinin bulunması hâlinde, ilgilinin talebi üzerine veya resen geçici koruma altına alınması.
d) Gerekli olması hâlinde, korunan kişinin çocukları varsa çalışma yaşamına katılımını desteklemek üzere dört ay, kişinin çalışması hâlinde ise iki aylık süre ile sınırlı olmak kaydıyla, on altı yaşından büyükler için her yıl belirlenen aylık net asgari ücret tutarının yarısını geçmemek ve belgelendirilmek kaydıyla Bakanlık bütçesinin ilgili tertibinden karşılanmak suretiyle kreş imkânının sağlanması.
(2) Gecikmesinde sakınca bulunan hâllerde birinci fıkranın (a) ve (ç) bentlerinde yer alan tedbirler, ilgili kolluk amirlerince de alınabilir. Kolluk amiri evrakı en geç kararın alındığı tarihi takip eden ilk işgünü içinde mülkî amirin onayına sunar. Mülkî amir tarafından kırksekiz saat içinde onaylanmayan tedbirler kendiliğinden kalkar.
Hâkim tarafından verilecek koruyucu tedbir kararları
MADDE 4 – (1) Bu Kanun kapsamında korunan kişilerle ilgili olarak aşağıdaki koruyucu tedbirlerden birine, birkaçına veya uygun görülecek benzer tedbirlere hâkim tarafından karar verilebilir:
a) İşyerinin değiştirilmesi.
b) Kişinin evli olması hâlinde müşterek yerleşim yerinden ayrı yerleşim yeri belirlenmesi.
c) 22/11/2001 tarihli ve 4721 sayılı Türk Medenî Kanunundaki şartların varlığı hâlinde ve korunan kişinin talebi üzerine tapu kütüğüne aile konutu şerhi konulması.
ç) Korunan kişi bakımından hayatî tehlikenin bulunması ve bu tehlikenin önlenmesi için diğer tedbirlerin yeterli olmayacağının anlaşılması hâlinde ve ilgilinin aydınlatılmış rızasına dayalı olarak 27/12/2007 tarihli ve 5726 sayılı Tanık Koruma Kanunu hükümlerine göre kimlik ve ilgili diğer bilgi ve belgelerinin değiştirilmesi.
Hâkim tarafından verilecek önleyici tedbir kararları
MADDE 5 – (1) Şiddet uygulayanlarla ilgili olarak aşağıdaki önleyici tedbirlerden birine, birkaçına veya uygun görülecek benzer tedbirlere hâkim tarafından karar verilebilir:
a) Şiddet mağduruna yönelik olarak şiddet tehdidi, hakaret, aşağılama veya küçük düşürmeyi içeren söz ve davranışlarda bulunmaması.
b) Müşterek konuttan veya bulunduğu yerden derhâl uzaklaştırılması ve müşterek konutun korunan kişiye tahsis edilmesi.
c) Korunan kişilere, bu kişilerin bulundukları konuta, okula ve işyerine yaklaşmaması.
ç) Çocuklarla ilgili daha önce verilmiş bir kişisel ilişki kurma kararı varsa, kişisel ilişkinin refakatçi eşliğinde yapılması, kişisel ilişkinin sınırlanması ya da tümüyle kaldırılması.
d) Gerekli görülmesi hâlinde korunan kişinin, şiddete uğramamış olsa bile yakınlarına, tanıklarına ve kişisel ilişki kurulmasına ilişkin hâller saklı kalmak üzere çocuklarına yaklaşmaması.
e) Korunan kişinin şahsi eşyalarına ve ev eşyalarına zarar vermemesi.
f) Korunan kişiyi iletişim araçlarıyla veya sair surette rahatsız etmemesi.
g) Bulundurulması veya taşınmasına kanunen izin verilen silahları kolluğa teslim etmesi.
ğ) Silah taşıması zorunlu olan bir kamu görevi ifa etse bile bu görevi nedeniyle zimmetinde bulunan silahı kurumuna teslim etmesi.
h) Korunan kişilerin bulundukları yerlerde alkol ya da uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanmaması ya da bu maddelerin etkisinde iken korunan kişilere ve bunların bulundukları yerlere yaklaşmaması, bağımlılığının olması hâlinde, hastaneye yatmak dâhil, muayene ve tedavisinin sağlanması.
ı) Bir sağlık kuruluşuna muayene veya tedavi için başvurması ve tedavisinin sağlanması.
(2) Gecikmesinde sakınca bulunan hâllerde birinci fıkranın (a), (b), (c) ve (d) bentlerinde yer alan tedbirler, ilgili kolluk amirlerince de alınabilir. Kolluk amiri evrakı en geç kararın alındığı tarihi takip eden ilk işgünü içinde hâkimin onayına sunar. Hâkim tarafından yirmidört saat içinde onaylanmayan tedbirler kendiliğinden kalkar.
(3) Bu Kanunda belirtilen tedbirlerle birlikte hâkim, 3/7/2005 tarihli ve 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanununda yer alan koruyucu ve destekleyici tedbirler ile 4721 sayılı Kanun hükümlerine göre velayet, kayyım, nafaka ve kişisel ilişki kurulması hususlarında karar vermeye yetkilidir.
(4) Şiddet uygulayan, aynı zamanda ailenin geçimini sağlayan yahut katkıda bulunan kişi ise 4721 sayılı Kanun hükümlerine göre nafakaya hükmedilmemiş olması kaydıyla hâkim, şiddet mağdurunun yaşam düzeyini göz önünde bulundurarak talep edilmese dahi tedbir nafakasına hükmedebilir.
Suçlara ilişkin saklı tutulan hükümler
MADDE 6 – (1) Kişinin silah bulundurması, uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanmasının suç oluşturması dolayısıyla ya da fiilinin başka bir suç oluşturması nedeniyle;
a) Soruşturma ve kovuşturma evresinde koruma tedbirlerine veya denetimli serbestlik tedbirlerine,
b) Mahkûmiyet hâlinde ceza veya güvenlik tedbirlerinin infazına ve bu çerçevede uygulanabilecek olan denetimli serbestlik tedbirlerine,
ilişkin kanun hükümleri saklıdır.
İhbar
MADDE 7 – (1) Şiddet veya şiddet uygulanma tehlikesinin varlığı hâlinde herkes bu durumu resmi makam veya mercilere ihbar edebilir. İhbarı alan kamu görevlileri bu Kanun kapsamındaki görevlerini gecikmeksizin yerine getirmek ve uygulanması gereken diğer tedbirlere ilişkin olarak yetkilileri haberdar etmekle yükümlüdür.
Tedbir kararının verilmesi, tebliği ve gizlilik
MADDE 8 – (1) Tedbir kararı, ilgilinin talebi, Bakanlık veya kolluk görevlileri ya da Cumhuriyet savcısının başvurusu üzerine verilir. Tedbir kararları en çabuk ve en kolay ulaşılabilecek yer hâkiminden, mülkî amirden ya da kolluk biriminden talep edilebilir.
(2) Tedbir kararı ilk defasında en çok altı ay için verilebilir. Ancak şiddet veya şiddet uygulanma tehlikesinin devam edeceğinin anlaşıldığı hâllerde, resen, korunan kişinin ya da Bakanlık veya kolluk görevlilerinin talebi üzerine tedbirlerin süresinin veya şeklinin değiştirilmesine, bu tedbirlerin kaldırılmasına veya aynen devam etmesine karar verilebilir.
(3) Koruyucu tedbir kararı verilebilmesi için, şiddetin uygulandığı hususunda delil veya belge aranmaz. Önleyici tedbir kararı, geciktirilmeksizin verilir. Bu kararın verilmesi, bu Kanunun amacını gerçekleştirmeyi tehlikeye sokabilecek şekilde geciktirilemez.
(4) Tedbir kararı, korunan kişiye ve şiddet uygulayana tefhim veya tebliğ edilir. Tedbir talebinin reddine ilişkin karar ise sadece korunan kişiye tebliğ edilir. Gecikmesinde sakınca bulunan hâllerde ilgili kolluk birimi tarafından verilen tedbir kararı şiddet uygulayana bir tutanakla derhâl tebliğ edilir.
(5) Tedbir kararının tefhim ve tebliğ işlemlerinde, tedbir kararına aykırılık hâlinde şiddet uygulayan hakkında zorlama hapsinin uygulanacağı ihtarı yapılır.
(6) Gerekli bulunması hâlinde, tedbir kararı ile birlikte talep üzerine veya resen, korunan kişi ve diğer aile bireylerinin kimlik bilgileri veya kimliğini ortaya çıkarabilecek bilgileri ve adresleri ile korumanın etkinliği bakımından önem taşıyan diğer bilgileri, tüm resmi kayıtlarda gizli tutulur. Yapılacak tebligatlara ilişkin ayrı bir adres tespit edilir. Bu bilgileri hukuka aykırı olarak başkasına veren, ifşa eden veya açıklayan kişi hakkında 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun ilgili hükümleri uygulanır.
(7) Talep hâlinde ilgililere kişisel eşya ve belgelerinin kolluk marifetiyle teslimi sağlanır.
İtiraz
MADDE 9 – (1) Bu Kanun hükümlerine göre verilen kararlara karşı tefhim veya tebliğ tarihinden itibaren iki hafta içinde ilgililer tarafından aile mahkemesine itiraz edilebilir.
(2) Hâkim tarafından verilen tedbir kararlarına itiraz üzerine dosya, o yerde aile mahkemesinin birden fazla dairesinin bulunması hâlinde, numara olarak kendisini izleyen daireye, son numaralı daire için birinci daireye, o yerde aile mahkemesinin tek dairesi bulunması hâlinde asliye hukuk mahkemesine, aile mahkemesi hâkimi ile asliye hukuk mahkemesi hâkiminin aynı hâkim olması hâlinde ise en yakın asliye hukuk mahkemesine gecikmeksizin gönderilir.
(3) İtiraz mercii kararını bir hafta içinde verir. İtiraz üzerine verilen kararlar kesindir.
Tedbir kararlarının bildirimi ve uygulanması
MADDE 10 – (1) Bu Kanun hükümlerine göre alınan tedbir kararları, Bakanlığın ilgili il ve ilçe müdürlükleri ile verilen kararın niteliğine göre Cumhuriyet başsavcılığına veya kolluğa en seri vasıtalarla bildirilir.
(2) Bu Kanun kapsamında ilgili mercilere yapılan başvurular ile bu başvuruların kabul ya da reddine ilişkin kararlar, başvuru yapılan merci tarafından Bakanlığın ilgili il ve ilçe müdürlüklerine derhâl bildirilir.
(3) Korunan kişinin geçici koruma altına alınmasına ilişkin koruyucu tedbir kararı ile şiddet uygulayan hakkında verilen önleyici tedbir kararlarının yerine getirilmesinden, hakkında koruyucu veya önleyici tedbir kararı verilen kişilerin yerleşim yeri veya bulunduğu ya da tedbirin uygulanacağı yer kolluk birimi görevli ve yetkilidir.
(4) Tedbir kararının, kolluk amirince verilip uygulandığı veya korunan kişinin kollukta bulunduğu hâllerde, kolluk birimleri tarafından kişi, Bakanlığın ilgili il veya ilçe müdürlüklerine ivedilikle ulaştırılır; bunun mümkün olmaması hâlinde giderleri Bakanlık bütçesinin ilgili tertibinden karşılanmak üzere kendisine ve beraberindekilere geçici olarak barınma imkânı sağlanır.
(5) Tedbir kararının ilgililere tefhim veya tebliğ edilmemesi, kararın uygulanmasına engel teşkil etmez.
(6) Hakkında barınma yeri sağlanmasına karar verilen kişiler, Bakanlığa ait veya Bakanlığın gözetim ve denetimi altında bulunan yerlere yerleştirilir. Barınma yerlerinin yetersiz kaldığı hâllerde korunan kişiler; mülkî amirin, acele hâllerde kolluğun veya Bakanlığın talebi üzerine kamu kurum ve kuruluşlarına ait sosyal tesis, yurt veya benzeri yerlerde geçici olarak barındırılabilir.
(7) İşyerinin değiştirilmesi yönündeki tedbir kararı, kişinin tabi olduğu ilgili mevzuat hükümlerine göre yetkili merci veya kişi tarafından yerine getirilir.
Kolluk görevleri
MADDE 11 – (1) Kolluk görevleri, kolluğun merkez ve taşra teşkilâtında bu Kanunda belirtilen hizmetlerle ilgili olarak, çocuk ve kadının insan hakları ile kadın erkek eşitliği konusunda eğitim almış ve ilgili kolluk birimlerince belirlenmiş olan yeteri kadar personel tarafından yerine getirilir.
Teknik yöntemlerle takip
MADDE 12 – (1) Bu Kanun hükümlerine göre verilen tedbir kararlarının uygulanmasında hâkim kararı ile teknik araç ve yöntemler kullanılabilir. Ancak, bu suretle, kişilerin ses ve görüntüleri dinlenemez, izlenemez ve kayda alınamaz.
(2) Teknik araç ve yöntemlerle takibe ilişkin usul ve esaslar yönetmelikle düzenlenir.
Tedbir kararlarına aykırılık
MADDE 13 – (1) Bu Kanun hükümlerine göre hakkında tedbir kararı verilen şiddet uygulayan, bu kararın gereklerine aykırı hareket etmesi hâlinde, fiili bir suç oluştursa bile ihlal edilen tedbirin niteliğine ve aykırılığın ağırlığına göre hâkim kararıyla üç günden on güne kadar zorlama hapsine tabi tutulur.
(2) Tedbir kararının gereklerine aykırılığın her tekrarında, ihlal edilen tedbirin niteliğine ve aykırılığın ağırlığına göre zorlama hapsinin süresi onbeş günden otuz güne kadardır. Ancak zorlama hapsinin toplam süresi altı ayı geçemez.
(3) Zorlama hapsine ilişkin kararlar, Cumhuriyet başsavcılığınca yerine getirilir. Bu kararlar Bakanlığın ilgili il ve ilçe müdürlüklerine bildirilir.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Merkezlerin Kurulması, Destek Hizmetleri ve Kurumlararası Koordinasyon
Şiddet önleme ve izleme merkezlerinin kurulması
MADDE 14 – (1) Bakanlık, gerekli uzman personelin görev yaptığı ve tercihen kadın personelin istihdam edildiği, şiddetin önlenmesi ile koruyucu ve önleyici tedbirlerin etkin olarak uygulanmasına yönelik destek ve izleme hizmetlerinin verildiği, çalışmalarını yedi gün yirmidört saat esasına göre yürüten, çalışma usul ve esasları yönetmelikle belirlenen, şiddet önleme ve izleme merkezlerini kurar.
(2) Kurulan merkezlerde şiddetin önlenmesi ile koruyucu ve önleyici tedbirlerin etkin olarak uygulanmasına yönelik izleme çalışmaları yapılır ve destek hizmetleri verilir.
Destek hizmetleri
MADDE 15 – (1) Bu Kanun kapsamında şiddetin önlenmesi ve verilen tedbir kararlarının etkin olarak uygulanmasının izlenmesi bakımından şiddet önleme ve izleme merkezleri tarafından verilecek destek hizmetleri şunlardır:
a) Koruyucu ve önleyici tedbir kararları ile zorlama hapsinin verilmesine ve uygulanmasına ilişkin veri toplayarak bilgi bankası oluşturmak, tedbir kararlarının sicilini tutmak.
b) Korunan kişiye verilen barınma, geçici maddi yardım, sağlık, adlî yardım hizmetleri ve diğer hizmetleri koordine etmek.
c) Gerekli hâllerde tedbir kararlarının alınmasına ve uygulanmasına yönelik başvurularda bulunmak.
ç) Bu Kanun kapsamındaki şiddetin sonlandırılmasına yönelik bireysel ve toplumsal ölçekte programlar hazırlamak ve uygulamak.
d) Bakanlık bünyesinde kurulan çağrı merkezinin bu Kanunun amacına uygun olarak yaygınlaştırılması ve yapılan müracaatların izlenmesini sağlamak.
e) Bu Kanun kapsamındaki şiddetin sonlandırılması için çalışan ilgili sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yapmak.
(2) Korunan kişilerle ilgili olarak şiddet önleme ve izleme merkezleri tarafından verilecek destek hizmetleri şunlardır:
a) Kişiye hakları, destek alabilecekleri kurumlar, iş bulma ve benzeri konularda rehberlik etmek ve meslek edindirme kurslarına katılmasına yönelik faaliyetlerde bulunmak.
b) Verilen tedbir kararıyla ulaşılmak istenen amacın gerçekleşmesine yönelik önerilerde bulunmak ve yardımlar yapmak.
c) Tedbir kararlarının uygulanmasının sonuçlarını ve kişiler üzerindeki etkilerini izlemek.
ç) Psiko-sosyal ve ekonomik sorunların çözümünde yardım ve danışmanlık yapmak.
d) Hâkimin isteği üzerine; kişinin geçmişi, ailesi, çevresi, eğitimi, kişisel, sosyal, ekonomik ve psikolojik durumu hakkında ayrıntılı sosyal araştırma raporu hazırlayıp sunmak.
e) İlgili merci tarafından istenilmesi hâlinde, tedbirlerin uygulanmasının sonuçları ve ilgililer üzerindeki etkilerine dair rapor hazırlamak.
f) 29/5/1986 tarihli ve 3294 sayılı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Kanunu hükümleri uyarınca maddi destek sağlanması konusunda gerekli rehberliği yapmak.
(3) Şiddet uygulayanla ilgili olarak şiddet önleme ve izleme merkezleri tarafından verilecek destek hizmetleri şunlardır:
a) Hâkimin isteği üzerine; kişinin geçmişi, ailesi, çevresi, eğitimi, kişisel, sosyal, ekonomik ve psikolojik durumu ile diğer kişiler ve toplum açısından taşıdığı risk hakkında ayrıntılı sosyal araştırma raporu hazırlayıp sunmak.
b) İlgili makam veya merci tarafından istenilmesi hâlinde, tedbirlerin uygulanmasının sonuçları ve ilgililer üzerindeki etkilerine dair rapor hazırlamak.
c) Teşvik edici, aydınlatıcı ve yol gösterici mahiyette olmak üzere kişinin;
1) Öfke kontrolü, stresle başa çıkma, şiddeti önlemeye yönelik farkındalık sağlayarak tutum ve davranış değiştirmeyi hedefleyen eğitim ve rehabilitasyon programlarına katılmasına,
2) Alkol, uyuşturucu, uçucu veya uyarıcı madde bağımlılığının ya da ruhsal bozukluğunun olması hâlinde, bir sağlık kuruluşunda muayene veya tedavi olmasına,
3) Meslek edindirme kurslarına katılmasına,
yönelik faaliyetlerde bulunmak.
(4) Şiddet mağduru ile şiddet uygulayana yönelik hizmetler, zorunlu hâller dışında farklı birimlerde sunulur.
Kurumlararası koordinasyon ve eğitim
MADDE 16 – (1) Bu Kanun hükümlerinin yerine getirilmesinde kurumlararası koordinasyon Bakanlık tarafından gerçekleştirilir.
(2) Kamu kurum ve kuruluşları ile diğer gerçek ve tüzel kişiler, bu Kanunun uygulanmasıyla ilgili olarak kendi görev alanına giren konularda işbirliği ve yardımda bulunmak ve alınan tedbir kararlarını ivedilikle yerine getirmekle yükümlüdür. Gerçek ve tüzel kişiler, bu Kanun kapsamında Bakanlık çalışmalarını desteklemek ve ortak çalışmalar yapmak üzere teşvik edilir.
(3) Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu ile ulusal, bölgesel ve yerel yayın yapan özel televizyon kuruluşları ve radyolar, ayda en az doksan dakika kadınların çalışma yaşamına katılımı, özellikle kadın ve çocukla ilgili olmak üzere şiddetle mücadele mekanizmaları ve benzeri politikalar konusunda Bakanlık tarafından hazırlanan ya da hazırlattırılan bilgilendirme materyallerini yayınlamak zorundadır. Bu yayınlar, asgari otuz dakikası 17.00-22.00 saatleri arasında olmak üzere 08.00-22.00 saatleri arasında yapılır ve yayınların kopyaları her ay düzenli olarak Radyo ve Televizyon Üst Kuruluna teslim edilir. Bu saatler dışında yapılan yayınlar aylık doksan dakikalık süreye dâhil edilmez. Bu süreler Radyo ve Televizyon Üst Kurulu tarafından denetlenir. Televizyon kuruluşları ve radyolarda yayınlanacak bilgilendirme materyalleri, Bakanlık birimleri tarafından üniversiteler, ilgili meslek kuruluşları ve sivil toplum kuruluşlarının da görüşleri alınarak hazırlanır.
(4) Bu Kanunda öngörülen görevlerin yerine getirilmesi sırasında kamu kurum ve kuruluşlarının personeli Bakanlık görevlilerine yardımcı olurlar.
(5) Tüm kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, personel ve üyelerinin bu Kanunun etkin bir biçimde uygulanması amacıyla Bakanlığın hazırlayıp koordine edeceği, kadının insan hakları ile kadın erkek eşitliği konusunda eğitim programlarına katılmasını sağlar.
(6) İlköğretim ve ortaöğretim müfredatına, kadının insan hakları ve kadın erkek eşitliği konusunda eğitime yönelik dersler konulur.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Mali Hükümler
Geçici maddi yardım yapılması
MADDE 17 – (1) Bu Kanun hükümlerine göre geçici maddi yardım yapılmasına karar verilmesi hâlinde, onaltıyaşından büyükler için her yıl belirlenen aylık net asgari ücret tutarının otuzda birine kadar günlük ödeme yapılır. Korunan kişinin birden fazla olması hâlinde, ilave her bir kişi için bu tutarın yüzde yirmisi oranında ayrıca ödeme yapılır. Ancak, ödenecek tutar hiçbir şekilde belirlenen günlük ödeme tutarının bir buçuk katını geçemez. Korunan kişilere barınma yeri sağlanması hâlinde bu fıkrada belirlenen tutarlar yüzde elli oranında azaltılarak uygulanır.
(2) Bu ödemeler, Bakanlık bütçesine, geçici maddi yardımlar için konulan ödenekten karşılanır. Yapılan ödemeler, şiddet uygulayandan tebliğ tarihinden itibaren bir ay içinde tahsil edilir. Bu şekilde tahsil edilemeyenler21/7/1953 tarihli ve 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre ilgili vergi dairesi tarafından takip ve tahsil edilir.
(3) Korunan kişinin gerçeğe aykırı beyanda bulunduğunun tespiti hâlinde yapılan yardımlar, bu kişiden 6183 sayılı Kanun hükümlerine göre tahsil edilir.
Nafaka
MADDE 18 – (1) Bu Kanun hükümlerine göre nafakaya karar verilmesi hâlinde, kararın bir örneği, resen nafaka alacaklısının veya borçlusunun yerleşim yeri icra müdürlüğüne gönderilir.
(2) Nafaka ödemekle yükümlü kılınan kişinin Sosyal Güvenlik Kurumu ile bağlantısı olması durumunda, korunan kişinin başvurusu aranmaksızın nafaka, ilgilinin aylık, maaş ya da ücretinden icra müdürlüğü tarafından tahsil edilir. İcra müdürlüklerinin nafakanın tahsili işlemlerine ilişkin posta giderleri Cumhuriyet başsavcılığının suçüstü ödeneğinden karşılanır.
Sağlık giderleri
MADDE 19 – (1) Bu Kanun hükümlerine göre hakkında koruyucu tedbir kararı verilen kişilerden genel sağlık sigortalısı olmayan ve genel sağlık sigortalısının bakmakla yükümlü olduğu kişi kapsamına da girmeyen veya genel sağlık sigortası prim borcu sebebiyle fiilen genel sağlık sigortasından yararlanamayan ya da diğer mevzuat hükümleri gereğince tedavi yardımından yararlanma hakkı bulunmayanlar; bu hâllerin devamı süresince, 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 60 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinin (1) numaralı alt bendi kapsamında, gelir testine tabi tutulmaksızın genel sağlık sigortalısı sayılır.
(2) Bu Kanun hükümlerine göre hakkında önleyici tedbir kararı verilen kişinin aynı zamanda rehabilitasyonunun veya tedavi edilmesinin gerekli olduğuna karar verilmesi hâlinde, genel sağlık sigortası kapsamında karşılanmayan rehabilitasyon hizmetlerine yönelik giderler ile rehabilitasyon hizmetleri kapsamında verilmesi gereken diğer sağlık hizmetlerinin giderleri Bakanlık bütçesinin ilgili tertiplerinden karşılanır.
Harçlar ve masraflardan, vergilerden muafiyet ve davaya katılma
MADDE 20 – (1) Bu Kanun kapsamındaki başvurular ile verilen kararların icra ve infazı için yapılan işlemlerden yargılama giderleri, harç, posta gideri ve benzeri hiçbir ad altında masraf alınmaz. Bu Kanunun 17 ncimaddesi uyarınca yapılan ödemeler gelir vergisi ile veraset ve intikal vergisinden, bu ödemeler için düzenlenen kâğıtlar ise damga vergisinden müstesnadır.
(2) Bakanlık, gerekli görmesi hâlinde kadın, çocuk ve aile bireylerine yönelik olarak uygulanan şiddet veya şiddet tehlikesi dolayısıyla açılan idarî, cezaî, hukukî her tür davaya ve çekişmesiz yargıya katılabilir.
BEŞİNCİ BÖLÜM
Çeşitli ve Son Hükümler
Kadrolar
MADDE 21 – (1) Ekli listede yer alan kadrolar ihdas edilerek 13/12/1983 tarihli ve 190 sayılı Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin eki (I) sayılı cetvelin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına ait bölümüne eklenmiştir.
Yönetmelik
MADDE 22 – (1) Bu Kanunun uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar altı ay içinde, Adalet, İçişleri, Maliye, Milli Eğitim ve Sağlık Bakanlıklarının görüşleri alınmak suretiyle Bakanlık tarafından hazırlanan yönetmeliklerle düzenlenir.
Yürürlükten kaldırılan hükümler ve atıflar
MADDE 23 – (1) 14/1/1998 tarihli ve 4320 sayılı Ailenin Korunmasına Dair Kanun yürürlükten kaldırılmıştır.
(2) Mevzuatta 4320 sayılı Kanuna yapılan atıflar bu Kanuna yapılmış sayılır.
(3) Bu Kanunun yürürlüğe girmesinden önce 4320 sayılı Kanun hükümlerine göre verilen kararların uygulanmasına devam olunur.
Şiddet önleme ve izleme merkezlerinin faaliyete geçmesi
GEÇİCİ MADDE 1 – (1) Bu Kanunun 14 üncü maddesinde kurulması öngörülen şiddet önleme ve izleme merkezleri, Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren iki yıl içinde Bakanlık tarafından belirlenecek illerde pilot uygulama yapılmak üzere kurulur. Kuruluşları tamamlanıncaya kadar merkezlerin görevlerinin Bakanlığın hangi birimlerince yürütüleceği Bakanlık tarafından belirlenir.
Yürürlük
MADDE 24 – (1) Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 25 – (1) Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.
19/3/2012
Şiddetin sadece tanığı olmayın, şikâyet ve ihbar başvurusunda bulunabilirsiniz
Herhangi birinin şiddete maruz kaldığını duyar ya da tanık olursanız, 6284 Sayılı Kanun’a göre bu durumu, 155’i arayarak şikâyet ve ihbar edebilirsiniz. Şiddete maruz kalan, komşunuz ya da yoldan geçerken gördüğünüz herhangi bir kişi olabilir.
Unutmayın!
- Yapacağınız başvurularla ilgili bütün işlemler ücretsizdir.
- Başvurunuzu size en yakın kuruma yapabilirsiniz, bunun için ikametgâhınızın olduğu yere gitmeniz gerekmez.
- Kanun’da yer alan desteklerden hangilerine ihtiyacınız varsa dilekçenize tamamını yazmalısınız.
- Koruma kararı genellikle 6 aylığına verilir.
- Kararın süresi bittikten sonra, eğer şiddet ve tehlike durumunuz hâlâ devam ediyorsa kararın uzatılması için tekrar başvurmanız gerekir. Bunun için, kararı aldığınız yere uzatma talebinizi içeren bir dilekçe ile başvurmalısınız.
- Bu kararların verilmesi için hiçbir DELİL, BELGE, TANIK, DOKTOR RAPORU vb. gerekli değildir.
- Başvuruyu yaparken verdiğiniz adresin ve diğer kimlik bilgilerinin gizli tutulmasını isteme hakkınız var. Bunu da dilekçenize açıkça yazmalısınız.
- Mahkeme kararınızı yanınızda taşıyın.
- Acil durumlarda Alo 183 ve 155’i arayabilirsiniz.
- Broşürün 13-16 sayfalarında yer alan kadın örgütleri ile iletişime geçebilir ve destek isteyebilirsiniz.