Sığınak Talep Ederken
Şiddete maruz kaldığınızda kolluğa giderek (polis ya da jandarma) sığınak talebinde bulunabilirsiniz. Evden güvenle çıkabilecek durumda değilseniz 112’yi arayarak ya da KADES uygulaması üzerinden bulunduğunuz noktaya polis ya da jandarma çağırıp sığınak talep edebilirsiniz.
Polis sizden herhangi bir somut delil istemeksizin sizi güvenli bir yere götürmekle yükümlüdür. Polis sizden delil isterse 6284 sayılı Kanun’u dayanak göstererek delil göstermeden gidebileceğinizi söyleyip ısrarcı olabilirsiniz.
Size en yakın kolluk birimine gittiğinizde Aile İçi Şiddet ve Kadına Yönelik Şiddet Bürosu’na gitmeniz gerektiğini söyleyebilir. Can güvenliğinizden endişe duyduğunuz durumlarda kolluk birinin büroya gitmek için size eşlik etmesini isteyebilirsiniz. Reddedilmeniz halinde 112’yi arayarak şikayet edebilir ve eşlik talep edebilirsiniz.
Sığınak talep ettiğinizde; kolluk kuvveti görevlisi geç saatte sığınağa giremeyeceğinizi söyleyebilir. Böyle bir durumda günün her saatinde sığınağa gitmeye hakkınız olduğunu söyleyebilir, görevlilerin hizmet vermeyi reddetmesi halinde bulunduğunuz şehirdeki ŞÖNİM’i,183’ü ya da 112’yi arayıp maruz kaldığınız ihlali ve ihtiyaç duyduğunuz desteği paylaşıp çözüm bulmalarını isteyebilirsiniz.
Kolluk görevlisi sığınağa çocuklarınızla gidemeyeceğinizi söyleyebilir. ŞÖNİM’e bağlı sığınaklar ve belediye sığınaklarına 12 yaşından küçük oğlan ve her yaştan kız çocuklarınızla birlikte gidebilirsiniz. 12 yaşından büyük oğlan çocuğunuz varsa acil durumda çocuğunuz siz sığınakta kaldığı sürece devlet koruması altına alınabilir.